Članak

Slobodna Evropa: Mala očekivanja od Protokola o suđenjima za zločine

31. Januara 2013.15:07
U Bosni i Hercegovini jedinstveni su u ocjeni kako je Protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine sa Srbijom nastao pod velikim pritiskom Evropske unije, koja vjeruje da će njime biti ubrzana suđenja za ratne zločine i obezbijeđena pravda za žrtve.

Jedini, kako sada stvari stoje, koji se stavio u odbranu protokola o saradnji je Bariša Čolak, ministar pravde BiH. Prema njegovim riječima, potpisivanje je jedini način da se riješe pitanja ratnih zločina.

“Jedini je način razmjena informacija i na taj način da više ne dolazimo u poziciju da susjedi raspisuju tjeralice za građanima Bosne i Hercegovine i obrnuto, nego jednostavno da se ti postupci ubrzano rješavaju i da konačno u nekakvom razumnom roku, stavimo točku na to jedno razdoblje”, ističe Čolak.

Čolak priznaje kako protokol ne sadrži izručenje osoba za ratne zločine, ali i da ima posebnu klauzulu kojom garantuje da će se u svakom posebnom slučaju konsultovati žrtve. Upravo ta činjenica, kako upozorava Denis Džidić, iz Balkanske istraživačke mreže, mogla bi biti veliki problem, jer će biti teško uvjeriti žrtve i svjedoke da pristanu na razmjenu podataka.

“Prema novom tekstu Protokola, ukoliko žrtve ne pristanu da se jedan predmet prebaci iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, on i neće biti prebačen. Poznato nam je da postoje značajne rezerve žrtava prema srbijanskom pravosuđu, tako da će to biti jedan veliki zadatak tužilaštava u obje zemljeda izgrade povjerenje”, kaže Džidić.

Ostatak članka možete pročitati na www.slobodnaevropa.org.

    Autor Detektor