Članak

Zelenika i ostali: Zvjersko silovanje

15. Januara 2013.00:00
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su je dvije osobe silovale u Vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja F je kazala da su je pripadnici HOS-a 9. jula 1992. odveli u Vojnu ambulantu u Mostaru, gdje je, zajedno sa drugim ženama, smještena u jednu prostoriju. Nakon toga, odvedena je u drugu prostoriju, gdje ju je uniformisana osoba silovala.

“Tada me je silovao na zvjerski način, ni životinja to ne bi uradila. Nakon nekog vremena, rekao mi je da se okrenem na stomak. Svoj spolni organ stavio je u moju stražnjicu. Kako sam se osjećala, ne trebam ni pričati. Onda mi je stavio spolni organ u usta. Počela sam da grcam…”, opisala je F.  

Zatim ju je, kako je dodala, silovao drugi, mlađi muškarac.

“Silovao me je. Ne baš grubo, životinjski kao ovaj prvi, ali dovoljno da to zapamtim”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je navela kako je čula da je glavni u Vojnoj ambulanti bio Ivan Zelenika, koji je optužen, zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju kod Čapljine i Mostaru.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg bivši komandant Dretelja, Buljubašić bivši zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Svjedokinja F kazala je kako je iz Vojne ambulante odvedena u Dretelj. Tu su, kako je rekla, žene silovane, a muškarci zlostavljani i premlaćivani.

“Muškarci su maltretirani jako, na zvjerske načine. Gledala sam ih kako pasu travu, oponašaju životinje. (…) Jedan drugom su radili oralni seks, uz smijeh stražara”, ispričala je svjedokinja.

Ona je navela da su žene u Dretelju rijetko pričale o silovanjima jer je to “poniženje za ženu”.

Prisjetila se da je u augustu 1992. u Dretelj doveden Božo Balaban, koji je tu i ubijen. Naredni dan, kako je kazala, Edib Buljubašić je došao do Balabanove supruge te joj rekao da “su ubili njenog muža”.

Navela je da je tokom zatočeništva u Dretelju vidjela i Srećka Hercega, Ivana Medića i Marinu Grubišić, za koju zna da je maltretirala muškarce.

Nastavak suđenja je 29. januara, kada će biti saslušana još dva svjedoka Tužilaštva.
                                                                                                                                          
                                                                                                                                   S.U.

This post is also available in: English