Članak

Bojadžić: Na lošem glasu

21. Decembra 2012.12:45
Na suđenju za zločine počinjene u muzeju u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je naveo da je čuo kako je “Nihad iz Zukine postrojbe čovjek kojeg se treba bojati”.

This post is also available in: English

Ivan Jozić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da je zarobljen u aprilu 1993. godine, te je, nakon mjesec dana provedenih u podrumu stare zgrade Općine, odveden u Muzej “Bitka na Neretvi”, gdje je od stražara čuo “loše o Nihadu”.

Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta jedinice “Zulfikar”, sudi se za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u Muzeju “Bitka na Neretvi”, kao i za silovanje.

Nakon što je Armija BiH (ABiH) zauzela Grabovicu u blizini Mostara u maju ili junu 1993., prema iskazu svjedoka, u muzej su došli pripadnici “Zukine jedinice”.

“Svakoga su istukli, mene su malo. Najviše su istukli ove iz Grabovice”, naveo je svjedok i dodao da Bojadžića tada nije vidio.

Ipak, Jozić je, kako je kazao, upoznao Bojadžića kada je došao u Muzej i postrojio zarobljenike, te govorio kako se nema svrhe boriti za HVO i da je “pametno” prijeći u ABiH.

Dok je bio u zarobljeništvu, svjedok je, kako je rekao, često obavljao poslove za ABiH oko Jablanice, odnosno vojnicima na položajima nosio hranu i vodu, pravio bunkere i slično.

“Bio sam u ekipi koja je išla na položaj Ilijino brdo. Pala je granata i teško sam ranjen”, prisjetio se on.

Kako je dodao, na liječenju u bolnici u Jablanici upoznao je Iliju Kaleba, vojnika HVO-a, koji mu je spomenuo da ga je “Nihad ustrijelio kroz nogu”, zbog čega je završio u bolnici.

Na suđenju su saslušane i dvije svjedokinje Optužbe, koje su ispričale saznanja o silovanju dvije ženske osobe hrvatske nacionalnosti. Svjedokinja Ruža Marijanović je, kako je navela, zajedno sa drugim ljudima iz sela Doljani kod Jablanice, dovedena u Muzej “Bitka na Neretvi” nakon napada ABiH 28. jula 1993. godine.

Ona je rekla da su vojnici došli u muzej i rekli: “Ti u toj majici i ti u toj majici, dođite ovamo!”, te su ih odveli.

“Kada su se vratili, odškrinula sam vrata. Svjedokinja H je niže mene ležala, plakala je”, kazala je Marijanović.

Od drugih žena, kako je navela, čula je da su ih “neki Zukanovci” odveli u Rogića kuće u Donjoj Jablanici i silovali. Prema optužnici, u tim kućama bila je smještena komanda jedinice “Zulfikar”.

Svjedokinja Olivera Rotim, koja je također iz Doljana dovedena u muzej, prisjetila se prve noći kada je nekoliko muškaraca odvelo zaštićenu svjedokinju H i djevojčicu “od 13 do 14 godina”.

“Sutradan su bile uplakane. Šuškalo se da su silovane”, rekla je ona.

Suđenje će biti nastavljeno 17. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English