Članak

AIS: Doprinijeti rješavanju problema anonimizacije

18. Decembra 2012.00:00
Na ovogodišnjem sastanku Asocijacije izvještača sa sudova (AIS), na kojem su prisustvovali članovi iz različitih zajednica u BiH, zaključeno je da se mora više raditi na rješavanju problema anonimizacije sudskih dokumenata.

This post is also available in: English

Tokom ove godine, članovi AIS-a su pokušali kroz ekstenzivnu kampanju zagovaranja skrenuti pažnju javnosti na opasnost sprovođenja anonimizacije sudskih dokumenata.

“Borba protiv anonimizacije će biti ključni zadatak AIS-a u narednoj godini. Moramo nastaviti da se borimo kako bi problem anonimizacije bio riješen. Jedan od načina je informisanje javnosti o onom što donosi anonimizacija”, rekla je Erna Mačkić, glavna i odgovorna urednica BIRN-a BiH.

Prema riječima Mačkić, postoje indikacije da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH i Sud BiH mogli ponovo razmotriti praksu anonimiziranja presuda, te je stoga značajno da se nastavi sa aktivnom kampanjom zagovaranja kako bi taj problem bio u potpunosti riješen.

Mirela Huković-Hodžić, novinarka BH Radija 1, istakla je da je sakrivanje imena pravomoćno osuđenih osoba za ratne zločine kroz anonimizaciju jedna vrsta “zločina protiv čovječnosti” i dodala da je odgovornost svih medija da izvještavaju o ovom problemu.

Članovi AIS-a su se dogovorili da će u narednom periodu nastojati da ojačaju medijsku kampanju kroz učestalo pisanje o problemu anonimizacije u lokalnim zajednicama. Dogovoreno je da će novinari AIS-a u matičnim kućama napisati izvještaje sa “plastičnim” primjerima posljedica anonimizacije.

Također, predstavnici BIRN-a BiH na sastanku AIS-a su naglasili da će, osim pisanjem o problemu anonimizacije, pokušati da, kako zagovaranjem, tako i pravnim sredstvima, riješe taj problem.

Na ovogodišnjem sastanku AIS-a rezimiran je i rad koji je ostvaren kroz radionice koje su održane sa predstavnicima pravosuđa i medija u Brčkom, Doboju, Orašju, Tuzli, Trebinju i Istočnom Sarajevu sa ciljem poboljšanja saradnje.

Zaključak tih sastanaka jeste da u većini lokalnih zajednica mediji i pravosuđe imaju slične probleme, odnosno novinari nisu dovoljno obučeni za izvještavanje iz sudnica, dok tužilaštva i sudovi nemaju dovoljno znanja koje informacije mogu ponuditi javnosti i na koji način.

Na sastanku je zaključeno da će AIS u narednoj godini nastaviti sa posjetama lokalnim zajednicama, te da će tokom 2013. organizovati pet sastanaka između medija i pravosudnih institucija sa ciljem povećanja transparentnosti ali i odgovornosti medija.

Novinari Arnes Grbešić iz Doboja, Goran Obradović iz Banje Luke i Mirsad Arnautović iz Brčko Distrikta su istakli da je veliki problem nemogućnost dobivanja tonskih ili video materijala sa presuda ili izjašnjenja o krivnji.

“Ne vidim zašto nam ne bi mogli dati audiozapis sa tonom ‘Časni sude, nisam kriv’, ili da nam dozvole da mi snimimo. Možda bi najbolje rješenje bilo da AIS uputi dopise svim sudovima sa ciljem postizanja veće odgovornosti”, rekao je Arnautović.

Novinar Grbešić je podsjetio na praksu koju imaju pravosudne institucije u Republici Hrvatskoj, ističući kako mediji snimaju kompletna suđenja.

Čanovi AIS-a su se dogovorili da će u narednoj godini pokušati organizirati i predavanja na studijima žurnalistike na univerzitetima u BiH kako bi im objasnili značaj sudskog izvještavanja.

    This post is also available in: English