Članak

Zatražen pritvor za Đurića i Soldata

7. Decembra 2012.14:42
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Velemiru Đuriću i Dragomiru Soldatu, koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili zločin u Prijedoru.

This post is also available in: English

Tužiteljica Ozrenka Nešković je kazala da bi osumnjičenima trebalo odrediti pritvor zbog opasnosti od bjekstva, falsifikovanja materijalnih dokaza, te utjecaja na svjedoke.

Branioci Ranko Dakić i Dragan Radetić odgovorili su kako Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza za određivanje pritvora, te su predložili određivanje mjera zabrane.

Dakić, branilac Đurića, istakao je kako samo jedan svjedok tereti osumnjičene, ali da ni jedan drugi dokaz to ne potkrepljuje.

“Sead Sušić, koji je zajedno sa nekolicinom muškaraca doveden ispred džamije u Prijedoru govorio je o strijeljanju, ali dodatnih dokaza nema”, rekao je Dakić.

Tužiteljica je odgovorila kako je istraga o djelu počinjenom 23. jula 1992. proširena.

“Postoje i druga lica koja su Tužilaštvu za sada nepoznata, a koja su pomagala Đuriću i Soldatu u izvršenju ovog krivičnog djela”, kazala je Nešković.

Đurić i Soldat uhapšeni su u Prijedoru 4. decembra zbog sumnje da su 23. jula 1992. godine sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju deset civila Bošnjaka u selu Čarakovo u općini Prijedor.

Prema Tužilaštvu, Đurić je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pripadnik centra za obavještavanje, a Soldat vojni policajac 43. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u Prijedoru.

Sud će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora donijeti naknadno.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English