Članak

Planinčić i ostali: Optuženi nije podržao napad

28. Novembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, trećeoptuženi Sead Menzil izjavio je da nije učestvovao u napadu na selo Serdari, iako je dobio naredbu da ide u akciju s ciljem deblokade lokalnih sela.

This post is also available in: English

Svjedočeći u svoju korist, Menzil je kazao kako je u avgustu 1992. bio u selu Bilice, gdje je doveo svoju porodicu koja je izbjegla iz sela Hrvaćani.

S obzirom da je veliki broj porodica bio smješten u selu Bilice, kako je rekao optuženi, došlo je do problema u snabdijevanju hranom, te je zbog toga u septembru otišao sa jednom grupom u selo Tešiće.

“To je sve bilo po naređenju Besima Ćehića, koji se brinuo o tim porodicama”, naveo je Menzil.

Dodao je da je u Tešićima saznao o planu deblokade Orića brda i sela Hrvaćani, te da je iste noći došao Besim Ćehić da ih zvanično izvijesti o naredbi.

“Ja i još nekolicina smo se pobunili i rekli kako stalno guraju istu grupu, a naše porodice nemaju šta da jedu i Besim je kazao da radimo kako hoćemo”, prisjetio se Menzil i dodao da u napadu na Serdare nikada nije učestvovao niti je podržao tu akciju.

Menzil je optužen, zajedno sa Fikretom Planinčićem, Rasimom Lišančićem i Mirsadom Vatračem, za učešće u napadu na selo Serdari 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti. Oni su, kako se navodi, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoši.

Prema iskazu optuženog, on je s jednom grupom odlučio da će u Hrvaćane ući tek ukoliko grupa koja je otišla u napad u tome uspije.

“Otišli smo u mjesto Briza u blizini Hrvaćana, a tu su se nalazile srpske linije, udaljene nekih 600 metara. Potom se zapucalo prema Serdarima. I na nas su pucali, pa smo se povukli u Bilanoviće, tu se zadržali i vidjeli tenk iznad Serdara”, prisjetio se Menzil.

Dodao je da su se vratili u selo Tešiće i tek naveče na televiziji vidjeli kako je prilikom napada na Serdare poginulo 16 civila.

Menzil je rekao da optužene Rasima Lišančića i Mirsada Vatrača ne poznaje, a da je Fikreta Planinčića u dva navrata vidio tokom sukoba.

Nastavak suđenja je 4. decembra.

                                                                                                                                               M.B.

This post is also available in: English