Članak

Macić: Za zločine u Konjicu 15 godina

16. Novembra 2012.00:00
Sud BiH osudio je Esu Macića na 15 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima počinjene 1992. godine u logoru Čelebići kod Konjica.

This post is also available in: English

Macić, bivši stražar u Čelebićima, proglašen je krivim za ubistvo i premlaćivanja zatočenika.

Prvostepeno vijeće je utvrdilo da je optuženi odgovoran za ubistvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, te još tri slučaja fizičkog zlostavljanja zatočenika.

“Macić je pozvao Kuljanina, starijeg civila, da izađe iz hangara na dan Bajrama u junu 1992. godine. Naredio mu je da se prevrće u fekalijama gdje su zatočenici obavljali nuždu, a onda pucao”, rekla je sutkinja Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Vijeće nije prihvatilo alibi Odbrane kako se ovo ubistvo desilo nakon što je “puška slučajno opalila”.

Također u junu 1992., Macić je, zajedno sa drugim stražarima, učestvovao u premlaćivanju starijeg civila Gotovca.

“Tukli su nogama, šakama i kundakom puške”, konstatovalo je Vijeće, ali nije moglo utvrditi da je Macić “zadao smrtonosni udarac”.

Macić je proglašen krivim za učešće u premlaćivanju Momira i Velibora Mrkajića, koji su potom natjerani da uđu u kanalizacioni šaht u sklopu logora u kojem je već bilo nekoliko zatočenika.

Na osnovu saglasnih iskaza svjedoka, Sudsko vijeće je zaključilo da je Macić, sa drugim stražarima, tukao zarobljenike nakon posjete Međunarodnog Crvenog križa u augustu 1992. godine.

Njegov alibi da tada nije bio stražar u logoru “Čelebići”, već u Sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu, nije prihvaćen.

Macić je oslobođen krivice po dvije tačke optužnice za premlaćivanje u prvoj polovini 1993. – da je iz kuće izveo Branka Šinikovića, te ga udarao, govoreći mu “da zahvali Bogu što ide u razmjenu”, kao i da je pretukao Novu Mojevića u dvorani “Musala” u Konjicu.

Maciću, koji se tokom suđenja branio sa slobode, određen je pritvor.

Na prvostepenu presudu moguće je uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH.

Povezani članci

This post is also available in: English