Članak

Silos: Maltretiranja i provociranja

15. Novembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u opštini Hadžići, svjedok Milorad Petrić je opisao fizička zlostavljanja i maltretiranja u školi u Pazariću, kasarni “Krupa” i “Silosu” od 1992. do 1996. godine.

This post is also available in: English

Petrić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je 26. juna 1992. odveden u fiskulturnu salu škole u Pazariću, gdje je zatekao oko 150 Srba sa tog područja.

“Nakon nekoliko dana, ispitivan sam o naoružanju i radiostanici. Potpisao sam izjavu i to je bilo sve, ali znam da su drugi ljudi izvođeni, ispitivani i tučeni. Dok ne potpišeš izjavu, odvale ti bubrege. Mene niko nije tukao”, kazao je Petrić.

On je rekao da je u školu dolazio Mirsad Šabić, ali da nikoga nije tukao.

Šabića Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Mirsad Šabić je bio komandir Policijske stanice u Pazariću, Bećir Hujić upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Šerif Mešanović je, kako se navodi, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.  

Svjedok Petrić je rekao da je, zajedno sa drugim zatočenicima, iz škole prebačen u kasarnu “Krupa”, gdje ih je primio “upravnik Šera”. Naglasio je da tokom boravka u “Krupi” nije bio tučen, ali da je bilo “maltretiranja i provociranja”.  

“Bilo je maltretiranja. Udari ti šamar, ali to je više duševna bol”, pojasnio je svjedok.

Krajem decembra 1992. godine svjedok je, kako je ispričao, odveden u “Silos”. Upravnik i zamjenik ovog objekta su, prema njegovom kazivanju, bili Bećir Hujić i Halid Čović.  

Na pitanje tužioca Marjana Pogačnika, da li je u “Silosu” bilo fizičkog zlostavljanja, svjedok je odgovorio kako je jednom zatočenike iz njegove ćelije tukao stražar iz “brigade Zulfikar”.

“Mislim da je bila 1993. kada je stražar rekao Marinku da se umije mokraćom. On je rekao da neće, a stražar je sišao u ćeliju i udarao sve redom. I mene je tukao kundakom”, opisao je Petrić, dodavši da se sjeća i stražara Kalembera, kojeg se bojao.

Svjedok je kazao da je odvođen i u “Viktor Bubanj”, zajedno sa drugim zatvorenicima, odakle su vođeni na radove. Razmijenjen je, kako je rekao, 27. januara 1996. godine.

“‘Silos’ je 19 januara 1996. trebao biti raspušten, ali nas 44 je tu ostalo i poslije tog datuma. Strah je bio da nikada nećemo izaći”, naveo je svjedok.

Prije zatvaranja u “Silos” on je, kako je kazao na početku svjedočenja, imao pušku koju je predao Mirsadu Šabiću.

Na pitanje Edine Rešidović, braniteljice Đelilovića, da li su se Srbi naoružavali oružjem Jugoslavenske narodne armije (JNA), svjedok je rekao da ne zna i dodao da je on svoju pušku predao krajem maja ili početkom juna 1992. godine.

Unakrsno ispitivanje svjedoka nastavit će se 15. novembra.
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                  S.U.

This post is also available in: English