Članak

Lazić: Branilac nije došao

15. Novembra 2012.00:00
Početak obnovljenog suđenja Bošku Laziću, optuženom za lažno svjedočenje na suđenju za ratni zločin, odgođen je jer branilac optuženog nije pristupio u Sud BiH.

This post is also available in: English

Optuženi Lazić je objasnio da njegov branilac Stanko Petrović ima “prethodno zakazano suđenje na drugom sudu”.

Nedžad Popovac, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da će branilac u narednom periodu morati pismeno objasniti zašto nije došao na ročište, nakon čega će biti donesena odluka o eventualnom kažnjavanju.

Sudija Popovac je napomenuo da je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo prvostepenu presudu kojom je Boško Lazić oslobođen optužbe za davanje lažnog iskaza. Prema optužnici, Lazić je istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rekao da je čuo da je Zoran Živanović 1995. godine ubijao Bošnjake u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu, te da je 12. i 13. jula izdvajao muškarce u Potočarima.
Međutim, Lazić je, svjedočeći pred Sudom BiH u oktobru 2007. godine, tvrdio da nije vidio Živanovića u školi, niti u Potočarima.

Nakon sudskog postupka u vezi sa zločinima počinjenim na području Srebrenice, Zoran Živanović je, zajedno sa Zdravkom Božićem i Željkom Zarićem, u februaru 2010. pravosnažno oslobođen krivice. Istom presudom Mladen Blagojević je osuđen na sedam godina zatvora.

Obnovljeno suđenje Bošku Laziću trebalo bi početi u srijedu, 28. novembra ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English