Članak

Muderizović i ostali: Suđenje zbog oružja ili nacionalnosti

2. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj”, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom zatočeništva protiv njega vođen sudski postupak zbog toga što je Srbin.

This post is also available in: English

Prilikom unakrsnog ispitivanja, zaštićeni svjedok A je naveo da je u presudi kojom je osuđen navedeno da mu se sudilo “zbog oružja”. Međutim, on je ustvrdio kako smatra da je bio osuđen zbog toga što je srpske nacionalnosti.

“U presudi je rečeno da sam osuđen zbog oružja, ali to nije tačno. Osuđen sam jer sam Srbin. I komšije muslimani su imali oružje. Tada sam osuđen na zatvorsku kaznu”, kazao je A, koji je sa svjedočenjem počeo 12. oktobra.

Svjedok je naglasio da suđenje “nije bilo fer”, jer je od supruge saznao da je u jednim dnevnim novinama, dan prije nego što je osuđen, objavljena presuda.

Za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” Tužilaštvo BiH tereti Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Iliuan-Nicolaea Vintilu. Oni su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”, Avdović komandir straže u ovim objektima, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Svjedok A je rekao da je 1992. godine zadužio oružje, ali da ga je predao kada je to od njega zatraženo.

“Oružje sam bio zadužio radi odbrane života. Uzeo sam to jer su i komšije uzele”, kazao je A odgovarajući na pitanje prvooptuženog Muderizovića.

Svjedok je naveo da tokom boravka u Centralnom zatvoru nije vidio Muderizovića.

Prilikom direktnog ispitivanja, svjedok A je rekao da je Muderizović bio upravnik kasarne “Viktor Bubanj”, ali da ga ni tada nije puno viđao. Na ovom suđenju, na pitanje optuženog Muderizovića da li ga se sjeća, svjedok je kazao da ga se sjeća, ali da se puno promijenio.

Svjedok A je dodao da se sjeća optuženog Avdovića, ustvrdivši da ga nikada nije maltretirao.

Govoreći o uslovima u “Viktor Bubnju”, svjedok je kazao da su se samo dva stražara “ljudski odnosila” prema zatvorenicima.

“Radovali smo se kada dežuraju Dario i Mirso, a posebno kada je Mirso. On nam nije ograničavao odlazak u toalet”, rekao je svjedok A.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. novembar, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još jednog zaštićenog svjedoka.

S.U.

This post is also available in: English