Članak

Džeko: Ubistva na kućnom pragu

24. Oktobra 2012.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Edin Džeko, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), tokom napada na selo Trusina kod Konjica u aprilu 1993. ubio bračni par hrvatske nacionalnosti, a na kraju pucao u postrojene

This post is also available in: English

zarobljenike.

Zaštićeni svjedok E, koji je u vrijeme napada na Trusinu bio pripadnik brigade “Neretvica” ABiH, ispričao je da je Džeko predvodio jednu grupu vojnika koja je ušla u selo, dok je on bio u grupi sa Samirom Šemsovićem Samkom i Nedžadom Hodžićem iz odreda “Zulfikar”.

Kako je rekao, tokom borbene akcije Džeko je starijeg čovjeka, koji je bio na pragu kuće, uhvatio za rame i bacio na zemlju, a potom pucao u njega.

“Izašla je supruga i počela vrištati: ‘Moj Ilija, moj Ilija!’ Džeko joj je govorio: ‘Šuti, šuti!’, a onda joj pucao u glavu”, ispričao je svjedok i dodao da je ovo gledao sa udaljenosti od nekoliko metara.

Zaštićeni svjedok E nije se složio s tvrdnjom braniteljice Edine Rešidović da je ova ubistva počinila Rasema Handanović zvana Zolja i još jedan vojnik iz jedinice “Zulfikar”.

Na kraju akcije u Trusini, svjedok je, kako je rekao, krenuo prema zaseoku Gaj, gdje je vidio sedam-osam postrojenih Hrvata koji su bili u civilnoj odjeći i vojnim uniformama. Zaštićeni svjedok je kazao da je sjeo u granje, odakle je gledao strijeljanje tih ljudi.

On je rekao da su u zarobljenike pucali pripadnici jedinice “Zulfikar”.

“Među postrojenim je bio momak plave kose u uniformi. U tom trenutku Nedžad je razgovarao s nekim preko ‘motorole’, a onda je rekao: ‘Streljački vod!’ Taj momak plave kose počeo je bježati i prema njemu je zapucao Eniz Popara. Svi su onda počeli pucati. Nedžad, Džeko i Zolja pucaju u pravcu zarobljenika”, ispričao je svjedok.

Braniteljica Rešidović pozvala se na dvije svjedokove izjave – jednu koju je 1996. dao Zulfikaru Ališpagi Zuki, te drugu datu Tužilaštvu BiH 2009. godine – rekavši da je tada drugačije govorio u vezi sa strijeljanjem zarobljenika u zaseoku Gaj.

Kako je pročitala, Hodžić je rafalom pucao u zarobljenike, iz odmazde, jer je Samko tokom akcije bio ranjen.

“Sve što sam rekao Tužilaštvu, rekao sam i Zuki”, odgovorio je svjedok.

Rešidović je navela da ni u izjavi koju je dao Tužilaštvu nije spomenuo Džeku, na što je svjedok dodao da ga je uvijek spominjao.

Džeko je optužen za učešće u strijeljanju zarobljenika u selu Trusina, kao i ubistvu troje starijih civila. Pored toga, optužen je i za zločine u Jablanici počinjene tokom druge polovine 1993. godine.

Hodžiću i Ališpagi, nekadašnjem komandantu jedinice “Zulfikar”, u odvojenom predmetu sudi se za zločin u Trusini, dok je Handanović, nakon priznanja krivice za učešće u ovom strijeljanju, osuđena na pet i po godina zatvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. oktobar.

A.J.

This post is also available in: English