Članak

Stanišić i Milošević: Počelo suđenje za genocid u Srebrenici

17. Oktobra 2012.14:25
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Erik Larson je rekao da su optuženi Stanišić i Milošević pružili pomoć u provođenju plana da se bošnjačko stanovništvo s područja Srebrenice ukloni, preseli, ubije i zakopa, i da su počinili genocid.

Stanišić i Milošević su optuženi za učešće u zločinima na brani u Petkovcima, kod mjesta Đulići (općina Zvornik), gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

“Stanišić i Milošević su znali za planirano pogubljenje zatočenika (…) Pod komandom optuženih vršena je koordinacija, nadgledano ukrcavanje i praćenje Bošnjaka do ‘crvene brane’, znajući da će biti ubijeni”, kazao je Larson.

Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Tokom iznošenja uvodne riječi, tužilac Larson je rekao da će Tužilaštvo BiH dokazati da su optuženi odigrali ključnu ulogu u izvršenju genocidnog plana.

“Bit će izvedeni dokazi koji će pokazati da je Stanišić organizovao čišćenje Petkovaca, da su cisterne Šestog bataljona bile dovezene da saperu krv i ostatke tijela. Dokazi će pokazati da je nekolicina Bošnjaka bila dovedena da pomogne u ovome, prije nego što su ubijeni”, rekao je Larson.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati da su optuženom Miloševiću predavani zarobljenici, a da je on “proveo genocidni plan u Đulićima i Petkovcima”.

“Stanišić je ohrabrivao maltretiranje zarobljenika prije nego što su pogubljeni. Dokazi će pokazati da su vojnici izvodili muslimane iz nove škole radi pogubljenja, a ta pogubljenja su vršena iz zabave”, kazao je Larson.

Tužilaštvo će uložiti “hiljade” materijalnih dokaza, od kojih će neki pokazati da je genocid planiran, a da su optuženi za to znali.

Odbrane optuženih nisu iznosile uvodnu riječ, ali su se kratko osvrnule na uvodnu riječ Tužilaštva BiH.

Odbrana prvooptuženog Stanišića je naglasila da će osporiti postojanje plana pogubljenja zatočenika, te da će dokazivati da su bile borbe na linijama odbrane Šestog bataljona i da su u tome optuženi učestvovali.

Petko Pavlović, branilac Miloševića, rekao je kako očekuje “ravnopravan tretman Tužilaštva i Odbrane u postupku”, te da optuženom bude omogućeno pravo na dodatnog branioca.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava Staniša Gluhajić, najavilo je da će sutra izaći na lice mjesta, a saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH planirano je za 24. oktobar.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English