Članak

Džeko: Bol u prsima

17. Oktobra 2012.00:00
Suđenje Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja zaštićenog svjedoka E.

This post is also available in: English

Svjedok E je u ponedjeljak, 15. oktobra, davao iskaz na drugom suđenju šestorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine počinjene u Trusini 16. aprila 1993. godine. Međutim, suđenje je prekinuto jer je svjedoku pozlilo, te je prevezen u bolnicu.

Zaštićeni svjedok E, nekadašnji vojnik Armije BiH (ABiH), svjedočio je iz druge prostorije, uz izmjenu lika i glasa.

Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH, rekla je da je jutros razgovarala sa svjedokom o njegovom stanju, a kazao joj je da “ima probadanje u prsima”, te da želi svjedočiti čim bude bolje.

Džeko, bivši pripadnik jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je za učešće u strijeljanju nekoliko vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i hrvatskih civila u Trusini po okončanju napada. Na teret mu je stavljeno da je u tom selu tokom napada ubio i troje starijih ljudi.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Džeko je počinio i ratni zločin protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u Jablanici tokom 1993. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 23. oktobar.

A.J.

This post is also available in: English