Članak

Kornjača: O materijalnim dokazima

9. Oktobra 2012.00:00
Na suđenju Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču, Tužilaštvo BiH će 22. oktobra uložiti materijalne dokaze, nakon što se Odbrana pismeno izjasnila o nespornim i spornim dokazima Optužbe.

This post is also available in: English

Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da će Optužba uložiti osam materijalnih dokaza koji Odbrani nisu sporni, kao i veliki broj drugih dokaza na koje je Odbrana prigovorila u pismenoj formi.    
 
Kornjači se, kao komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

Braniteljica optuženog Milana Borovčanin-Bulić rekla je da se ne može još izjasniti o dokazima Odbrane, navodeći da nije imala kontakt sa branjenikom.

“Za sada ne mogu da se izjasnim, trebat će mi mjesec dana. Do sada nisam imala uslove da kontaktiram sa branjenikom”, kazala je Bulić.

Vijeće je na ovom suđenju prihvatilo prijedlog Odbrane da optuženi Kornjača posjećuje braniteljicu u njenoj kancelariji zbog dogovora o odbrani. Odobren mu je i odlazak u dom zdravlja, dok će o zahtjevu za posjećivanje crkve nedjeljom naknadno biti odlučeno.

Kornjača je 30. augusta ove godine pušten iz pritvora, a izrečene su mu mjere zabrane.
   
Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar.
                                                                                                                                                            

                         A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English