Članak

Mujčinović i Hrstić: Osam godina za zločine u Srebreniku

2. Oktobra 2012.12:26
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina zatvora za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti u Srebreniku, dok je Sulejman Hrustić oslobođen optužbi za učešće u istom zločinu.

This post is also available in: English

Mujčinović, bivši pripadnik Lovačke čete Armije BiH (ABiH) u Srebreniku, proglašen je krivim zbog učešća u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti nezakonito zatočenih u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici (općina Srebrenik) u junu i julu 1992. godine.

Kako je navedeno u presudi, Mujčinović je u više navrata – skupa s drugim osobama – tukao Peru Đukića rukama i nogama, pržio ga lemilicom, priključivao mu kabl sa strujom na uši, te sipao so na rane.

Mujčinović je, prema presudi, zlostavljao i Dragu Đukića tako što mu je stavljao iglu od šprice pod nokte, pržio ga lemilicom, te tjerao da jede so.

“Sud je Mujčinoviću izrekao kaznu od osam godina zatvora. Pri tome smo kao otežavajuće okolnosti cijenili stepen patnji oštećenih. Prženje lemilicom, ubadanje iglama i mučenje solju kod svakog razumnog čovjeka izaziva zgražanje, a optuženi Mujčinović je tokom postupka i više puta kontaktirao svjedoke i oštećene kako bi na njih vršio pritisak da promijene iskaze”, kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kao olakšavajuće okolnosti, kako je rekao sudija Jukić, Sudsko vijeće je cijenilo činjenicu da je Mujčinović narušenog zdravlja, porodičan čovjek i otac maloljetne djece.

Oštećeni Pero i Drago Đukić upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinskopravnih zahtjeva.

Optuženi Sulejman Hrustić, također bivši član Lovačke čete ABiH u Srebreniku, oslobođen je optužbe za zlostavljanje Drage Đukića, a predsjedavajući Sudskog vijeća kazao je da je postojao “nedostatak dokaza” na osnovu kojih bi se mogla zaključiti njegova navodna krivica za zločine u Rapatnici.

“Jedini svjedok koji je govorio o učešću Hrustića u ovim dešavanjima jeste Drago Đukić, a s obzirom da njegov iskaz nije potvrđen iskazima niti jednog drugog svjedoka ili dokazom, Vijeće na tome ne može zasnivati presudu”, rekao je Jukić.

Nakon izricanja presude, Sudsko vijeće je Mujčinoviću odredilo mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i oduzimanje putnih isprava, koje mogu trajati do njegovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Suđenje Mujčinoviću i Hrustiću počelo je u novembru prošle godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English