Članak

Mikulić: Za zločine u Dretelju šest godina

14. Septembra 2012.00:00
Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Dražena Mikulića na šest godina zatvora za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene u Dretelju kod Čapljine 1993. godine.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Mikulić, nekadašnji pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kriv po dvije tačke optužnice za sudjelovanje u premlaćivanju zatočenika u Dretelju u julu i augustu 1993. godine.

Mikulić je nepravosnažnom presudom proglašen krivim da je krajem jula 1993. učestvovao, skupa sa drugim pripadnicima HVO-a, u premlaćivanju Envera Grebovića.

“Mikulić je uzeo polomljenu staklenu flašu, kojom je Grebovića porezao po prsima, nakon čega je oštećeni počeo krvariti, a Mikulić je krenuo da mu pije krv govoreći: ‘Napio sam se balijske krvi.’ Potom je Grebovića odveo do zida hangara, gdje mu je pucao iznad glave”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

U presudi je također navedeno da je Mikulić jedne prilike naredio zatočenicima koji su bili redari u Dretelju da pretuku trojicu logoraša koji su bili poredani uz žičanu ogradu.

Mikuliću je nakon izricanja presude određen pritvor, koji će trajati do njegovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Sudija Gluhajić kazao je da je Sud BiH oslobodio Mikulića krivice po četiri tačke kojima je bio optužen za zlostavljanja Semira Balavca, Emira Đulića i svjedoka S3 u julu i augustu 1993. godine, kao i za tuču zatočenika tokom ručka u Dretelju i sipanje vode u prostorije u kojima su zatočenici boravili.

“Sudsko vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da su se premlaćivanja zatvorenika dešavala, ali svjedoci nisu jasno i konkretno ustvrdili da je optuženi kriv za ova djela”, rekao je Gluhajić.

Sudsko vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo da je Mikulić u vrijeme počinjenja zločina imao samo 21 godinu, te da je porodičan čovjek sa troje maloljetne djece, kao i da se tokom suđenja korektno ponašao. Otežavajuće okolnosti Sud BiH nije pronašao.

Presudom je Sudsko vijeće naložilo Mikuliću da plati troškove postupka, ali samo u odnosu na osuđujući dio, dok će ostatak pasti na teret Suda BiH.

Oštećeni sa eventualnim imovinskopravnim zahtjevima su prvostepenom presudom upućeni na parnice.

Suđenje Mikuliću za zločine nad civilima počinjene u Dretelju počelo je u novembru 2011. godine.

Optuženi se branio sa slobode.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English