Članak

Raguž i ostali: Svjedok pognute glave

5. Septembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tokom jula 1993. godine u Koštanoj bolnici i Dretelju bio premlaćivan.

This post is also available in: English

Hamzo Šuta je 12. jula 1993. sa desetak muškaraca iz sela Oplečići (opština Čapljina) krenuo preko šume ka Mostaru, teritoriji na kojoj je bila Armija BiH (ABiH).

Dajući iskaz kao svjedok Tužilaštva BiH, Šuta je kazao da ih je na tom putu, kod naselja Masline, uhapsila grupa naoružanih muškaraca u šarenim uniformama i odvela do Koštane bolnice.

“Pri ulasku u kamion mene je neko tako udario po leđima, da mi se kad na to pomislim, i dan-danas manta”, rekao je svjedok, dodavši da su u Koštanoj bolnici zadržani par sati, odakle su odvezeni za Dretelj, gdje se “nagledao dobrog degeneka”.

“Mene nisu mnogo tukli, ja sam nekako uvijek bio pognute glave i nisam ni u koga gledao. To me možda i spasilo, ali druge su tukli, svašta sam vidio. Samo, ne znam ko su bili ti vojnici. Nisam nikoga poznavao i nikad prije nikoga od njih nisam vidio. Čak do danas se nisam ni raspitivao ko me je uhapsio”, objasnio je Šuta.

Tužilaštvo BiH tereti Veselka Raguža, bivšeg zapovjednika Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i Ivu Raguža, bivšeg pripadnika te brigade, da su u julu i augustu 1993. učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima u Stocu i Čapljini.

Kako je navedeno, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, dok je Ivo Raguž optužen za fizičko zlostavljanje civila.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Šuta je kazao da 12. jula 1993. godine, kada je bio uhapšen, nije bio pripadnik ABiH, te da nije sa sobom imao nikakvo naoružanje.

“Da li je neko od ljudi sa kojima sam uhapšen u šumi bio pripadnik ABiH, to ne znam. Mislim da nije, ali nisam siguran. Nisam siguran ni za oružje da li su imali. Ja nisam, a nisam vidio ni da ga drugi imaju. Šta ja znam, ne znam”, kazao je svjedok i dodao da optuženog Veselka Raguža nikada prije nije vidio.

U nastavku ročišta Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza koji se uglavnom odnose na odluke i naređenja Prve bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a.

Odbrana prvooptuženog Veselka Raguža je prigovorila na relevantnost dokaza, ističući da uloženi dokazi nisu bitni za ovaj predmet, jer se ne odnose na odgovornost Četvrte bojne brigade HVO-a, čiji je zapovjednik, prema optužnici Tužilaštva BiH, bio Veselko Raguž.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar.

                                                                                                                                    D.E.
                                                                                                                                         

 

Povezani članci

This post is also available in: English