Članak

Bojadžić: Negirao krivicu po trećoj optužnici

19. Jula 2012.12:52
Nihad Bojadžić, zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) “Zulfikar”, izjasnio se da nije kriv za zločine počinjene na području Jablanice.

This post is also available in: English

Bojadžić je kazao da nije kriv ni po jednoj tački optužnice Tužilaštva BiH kojom su mu na teret stavljeni zločini protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjeni na području Jablanice 1993. godine.

Prema optužnici, Bojadžić je učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u ratnoj bolnici i drugim objektima u Jablanici.

Tužilaštvo BiH smatra da je optuženi u drugoj polovini 1993. godine u Donjoj Jablanici pucao u zarobljenika, ranivši ga u predjelu stopala, dok je u pravcu drugog zarobljenika ispalio nekoliko metaka.

Bojadžiću se na teret stavlja i da je u hodniku zarobljeničkog centra u “Muzeju – Bitka na Neretvi” jednom zarobljeniku rekao: “Tebi ću, Srbine, glavu otkinuti”, te da je u rovu koji je pripadao komandi Specijalnog odreda “Zulfikar” u Rogića kućama zarobljenim Hrvatima naredio da se međusobno udaraju.

On je optužen i da je ispred restorana-kuhinje odreda “Zulfikar” postrojio zarobljene i zahtijevao da se ne miču dok su padale granate, a stražarima naredio da ih drže na nišanu.

Druga optužnica protiv Bojadžića podignuta je za zločine počinjene u Jablanici.

Njemu je ranije pred Sudom BiH počelo suđenje za zločine u ovom gradu, a u odvojenom postupku sudi mu se za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, gdje je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bojadžić se nalazi u pritvoru od novembra 2009. godine.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English