Članak

Kovačević: Početak suđenja 11. jula

14. Jula 2012.14:58
Suđenje Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine u Bosanskom Brodu, počet će čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi 11. jula ove godine, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da će dokazni postupak na suđenju Kovačeviću početi 15. augusta, nakon godišnjih odmora, te da će se voditi računa o “ekspeditivnosti procesa” s obzirom da se optuženi nalazi u pritvoru.

Vijeće je odobrilo zahtjev optuženog da ga umjesto advokata Edina Šabanovića u postupku zastupa branilac Senad Dupovac.

Državno tužilaštvo tereti Kovačevića da je u proljeće i ljeto 1992. godine, sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, pljačkanju i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu.

Kako stoji u optužnici, Kovačević je u to vrijeme bio pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade.

Kovačević je u decembru 2010. uhapšen u Švedskoj, a u BiH je izručen krajem oktobra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Odbrana optuženog na statusnoj konferenciji je zatražila od Sudskog vijeća da Kovačeviću bude postavljen i dodatni branilac po službenoj dužnosti te da iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Zenici bude premješten u Sarajevo kako bi se mogli češće konsultovati.

“Mene dovode ovdje pod oružanom pratnjom i ja ne razumijem zašto se to dešava, neka mi neko to objasni. Isto tako, prošli put kada sam pred sudom trebao da se pojavim u 12 sati, mene su doveli oko osam ujutro. Završio sam za 20 minuta, a u Zenici sam bio tek oko pet sati popodne, to ne mogu da podnesem”, rekao je Kovačević.

Sudija Jukić kazao je da je rad Sudske policije pod ingerencijom Ministarstva pravde BiH, te da će naknadno biti donesena odluka o zahtjevu optuženog za premještaj u pritvor u Sarajevu.

Denis Džidić


This post is also available in: English