Članak

Vranješ i ostali: Optuženima smanjena kazna

13. Jula 2012.11:56
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kazne Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću za po dvije godine zatvora, osudivši ih na po osam godina za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće je odbilo žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu, a žalbe Odbrane je dijelimično uvažilo.

“Prvostepena presuda od 28. oktobra 2011. godine preinačava se u pravnoj ocjeni djela i odluci o kazni, tako što se radnje optuženih za koje su navedenom presudom oglašeni krivim, pravno kvalifikuju kao krivično djelo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, te se osuđuju na kazne zatvora u trajanju od po osam godina”, navedeno je iz Suda BiH.

U ostalom dijelu presuda je ostala nepromijenjena.

Prvostepenom presudom Vranješ i Milić bili su osuđeni na po deset godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu civila u Kotor-Varoši.

Vranješ i Milić su proglašeni krivima što su 6. juna 1992. godine s trećim licem došli u kuću Nenada Tešića, gdje su znali da se nalaze braća Ivo, Zdravko i Viktor Grgić, kojima je optuženi Vranješ naredio da pođu s njima na ispitivanje.

“Nakon toga, optuženi Milić je prevezao civile zajedno sa svojim kolegama do zgrade Općine u Kotor-Varoši, gdje im je naređeno da idu do spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, kada je treća osoba pucala, ubivši Ivu i Zdravka Grgića, dok je Viktor, koji je ranjen s dva hica u ruku, pobjegao s tog mjesta”, navodi se u presudi.

Vranješ je bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, a Milić nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

S Vranješom i Milićem prvobitno je za ovo djelo bio optužen i Goran Marković, ali je na početku suđenja postupak u odnosu na njega razdvojen. Sud BiH je u decembru prošle godine vođenje postupka protiv Markovića prenio na Okružni sud Banja Luka, kao mjesno nadležan sud.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

Albina Sorguč


This post is also available in: English