Članak

Grujić: Odgođeno suđenje

13. Jula 2012.00:00
Suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku, odgođeno je jer vještak sudske medicine nije pristupio kako bi po pozivu Tužilaštva BiH iznio svoj nalaz i mišljenje.

This post is also available in: English

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je vještak Vedo Tuco obavijestio Sud da nije u mogućnosti da dođe na suđenje zbog “prethodno zakazanih poslova”.

“Ima zakazane poslove i njegov dolazak je moguć u septembru”, rekla je Kosović.

Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je 10. maja 1992. godine, zajedno s još nekoliko osoba, učestvovao u zarobljavanju i ubistvu deset civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik.

Adnan Gulamović, tužilac Tužilaštva BiH, predlagao je, ukoliko Odbrana ne prigovara, da se materijalni dokazi o ekshumacijama koji su razlog pozivanja vještaka Tuce ulože bez pozivanja ovog vještaka, ali je Dragan Gotovac, branilac optuženog Grujića, kazao da je potrebno da vještak pojasni neke materijalne dokaze.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar, kada je planirano iznošenje nalaza i mišljenja vještaka Tuce te ulaganje materijalnih dokaza o ekshumacijama.

A.S.

This post is also available in: English