Članak

Memić i ostali: Pitanja za diskreditaciju svjedoka

6. Jula 2012.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), optuženi Zulfikar Ališpago nastojao je diskreditovati svjedoka Esada Ramića, koji je rekao da je za ubistva civila u selu Trusina kod Konjica saznao poslije rata.

This post is also available in: English

Ališpagu, koji je, prema optužnici, bio komandant odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, interesovalo je kretanje svjedoka Ramića tokom prve polovine 1993., želeći dokazati da je on u aprilu znao za zločin počinjen u Trusini.

Svjedok je sa davanjem iskaza počeo 2. jula ove godine, kada je kazao da je, kao član komande Četvrtog korpusa ABiH, bio u Bugojnu i Gornjem Vakufu u aprilu 1993. radi smirivanja sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ABiH, te da je rijetko bio na području Konjica.

Kako bi dokazao da je u aprilu 1993. bio angažovan na području Konjica, Ališpago je predočio svjedoku mnoštvo dokumenata o njegovim aktivnostima. Jedan od dokumenata, kako je naveo optuženi, pokazuje da je svjedok u aprilu 1993. bio u komisiji za pregovore u cilju rješavanja sukoba HVO-a i ABiH na području Jablanice i Konjica.

Ramić se nije izjašnjavao na predočene dokumente, obrazloživši da nisu vjerodostojni jer nisu originali, te da nemaju njegov potpis, na što mu je optuženi rekao da postoje originali koje će uložiti u sudski spis. Predsjedavajuća Sudskim vijećem Željka Marenić tokom suđenja više puta je upitala optuženog šta namjerava dokazati.

“Dokazujem da je gospodin bio na tom rejonu i da je, kao član komisije, morao znati za Trusinu”, pojasnio je na Ališpago, kojeg optužnica tereti da nije preduzeo “nužne i razumne mjere” da njemu podređeni vojnici koji su počinili zločin u Trusini budu kažnjeni.

Zajedno sa Ališpagom, za napad na Trusinu 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću.

Prema optužnici, Bojadžić je bio zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar”, u čijem sastavu su bili Memić, Salčin i Hodžić. Hakalović je, smatra Tužilaštvo BiH, bio vojnik 45. brigade “Neretvica”.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 9. jula.
                                                                                                                                   A.J.

This post is also available in: English