Članak

Bašić i Šijak: Tražio novac

3. Jula 2012.00:00
Na suđenju optuženima za zločin počinjen u Varešu, svjedok Odbrane Muhidina Bašića ispričao je da je 1994. godine uzeo izjavu od svjedokinje A, u kojoj je navela da je optuženi tražio novac kako bi pustio njenog brata iz zatvora.

This post is also available in: English

“Krenula je da optužuje Muhidina Bašića u vezi sa njenim bratom. Da su tražene neke pare, kroz to sve više i više i drvlje i kamenje na njega. Kad je rekla da je sarađivao sa srpskom stranom, meni je to bio veliki udarac jer ne znam kako bi to nama moglo promaknuti. Da je tražio novac da pusti njenog brata iz zatvora, meni je to bilo nepojmljivo”, kazao je svjedok Sabit Burgijašević, bivši radnik u Službi državne bezbjednosti (SDB).

Prema iskazu Burgijaševića, on je pustio svjedokinju da govori i pitao je da li ima još nešto da kaže, ali nije imala.
 
Dodao je da je u prostoriju u kojoj su razgovarali više puta ulazila njena majka, te da joj je ona kazala da ih ne prekida i da je “on osoba kojoj se može vjerovati”.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su Muhidin Bašić i Mirsad Šijak, zajedno sa dva neidentifikovana pripadnika Armije BiH (ABiH), 25. januara 1994. godine prisilili na seksualni odnos zaštićenu svjedokinju A, koja je bila u posjeti u zatvoru u Varešu.

Bašić je bio načelnik ratnog Odjeljenja SDB-a u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Svjedok Burgijašević je kazao da je nakon uzimanja izjave razgovarao sa svojim šefom, koji mu je rekao da nema nikakvih dokaza za ono što je ona izjavila, te da protiv Bašića nije vođen disciplinski postupak.

U korist Bašića svjedočili su i Gulumser Zuban i Mišo Kerleta, kolege optuženog iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koji su govorili o kontaktima Bašića i Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja “Žena-žrtva rata”.  

Zuban je navela da je Hasečić dva puta telefonom zvala Bašića, a Kerleta je ispričao da je bio prisutan u Bašićevoj kancelariji kada je s njom razgovarao 14. oktobra 2009. godine.

“Oslovljavao ju je sa ‘gospođo’, kasnije je rekao ‘Hasečić iz udruženja’. On je bio vidno iznenađen što ga zove. Prvi put se raspitivala za funkciju”, kazao je Kerleta.

Hasečić je 2. aprila ove godine svjedočeći na suđenju Bašiću i Šijaku navela da je zvala Bašića na posao nakon što je saznala da ga je spominjala svjedokinja A.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. august.

                                                                                                                                       A.S.

This post is also available in: English