Članak

Osmić: Tri godine zatvora

28. Juna 2012.11:20
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Aliju Osmića na tri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Bugojnu 1993. i 1994.

This post is also available in: English

godine.

Osmić je proglašen krivim da je fizički i psihički zlostavljao zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su bili zatvoreni u garaži u selu Donjići, Marksističkom centru i prostorijama BH Banke.

Osmić je, prema presudi, kao pripadnik Vojne policije 307. brigade Armije BiH (ABiH), zarobljenicima nanosio velike patnje.

“Apelaciono vijeće odlučilo je da primijeni Krivični zakon bivše SFRJ, koji je važio u vrijeme počinjenja djela, cijeneći da Krivični zakon BiH nije blaži za počinioca”, obrazložila je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća.

Ovo je najniža kazna koju je Sud BiH izrekao za ratne zločine i četvrta presuda u kojoj je primijenjen zakon bivše SFRJ.

Apelaciono vijeće ocijenilo je da je kazna srazmjerna težini djela i ulozi optuženog, te da nije bilo otežavajućih okolnosti.

“Od olakšavajućih okolnosti u obzir je uzeto da optuženi ranije nije osuđivan, da je porodičan čovjek, i njegovo korektno držanje. Kao naročito olakšavajuće, Vijeće je cijenilo okolnosti u kojima je djelovao optuženi. Prije ovih događaja izvršeni su zločini nad Bošnjacima, što je izazvalo ogorčenje među stanovništvom”, obrazložila je Miletić.

Ona je napomenula da osveta ne može biti opravdana, ali da se odgovornost optuženog treba cijeniti u kontekstu ukupnih dešavanja.

Prvostepenom presudom Alija Osmić je bio osuđen na 11 godina zatvora. Nakon ulaganja žalbi, ta presuda je ukinuta i održano je ponovno suđenje pred Apelacionim vijećem, koje je donijelo konačnu presudu.

Osmiću se produžene mjere zabrane dok ne bude upućen na izdržavanje kazne. Biće mu uračunato oko 15 mjeseci, koliko je proveo u pritvoru.

Marija Taušan


This post is also available in: English