Članak

Živković i Tadić: Obezbjeđenje “Lovačkog doma”

12. Juna 2012.15:54
Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Odbrane Milorada Živkovića ispričao je da je čuo da su rezervni policajci bili zaduženi za čuvanje zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti u “Lovačkom domu” na Mostini (općina Čajniče).

This post is also available in: English

“Čuo sam da su bili gore, to im je bio ratni ili vojni zadatak da vrše obezbjeđenje. Išli su terenskim vozilima Teritorijalne odbrane. (…) Ja sam čuo da su gore ljudi pobijeni, datum ne znam, čuo sam da ih je pobio Veljo Tadić”, kazao je svjedok Dušan Pavičević.

Pavičević je ispričao da je 1992. godine bio pomoćnik komandanta pri Teritorijalnoj odbrani (TO) u Čajniču i dodao da je njegov zadatak bilo vođenje evidencije regrutovanja i popune rezervnog sastava jedinica.

“Teritorijalna odbrana je mogla da angažuje policiju na ispomoć. Policiju je u prvom redu mogla da angažuje TO, a kasnije vojska, ali nije mi poznato gdje se policija upotrebljavala. Zahtjeve je slao Krizni štab”, kazao je Pavičević.

Pavičević je rekao i da je optuženi Živković bio u Kriznom štabu općine Čajniče.

Tužilaštvo BiH tereti Živkovića i Duška Tadića za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

U optužnici stoji da je Živković bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče, a Tadić pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Pavičević je dodao da je jedinica Teritorijalne odbrane u Čajniču formirana krajem aprila ili početkom maja, te da je u okviru te jedinice bilo pet četa i jedna interventna četa pod nazivom “Plavi orlovi”.

On je potvrdio da je komandant jedinice “Plavi orlovi“ bio Milun Kornjača, kojeg Tužilaštvo BiH također tereti za zločine u Čajniču. Svjedok je dodao da je doktor Duško Kornjača bio pedsjednik općine Čajniče i predsjednik Kriznog štaba Čajniče.

Odgovorajući na pitanje Sudskog vijeća da li je Krizni štab komandovao jedinicom “Plavi orlovi“, svjedok je rekao: “Trebalo bi da jeste.”

Nastavak suđenja zakazan je za 25. juni.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English