Članak

Kornjača: Optuženi naoružan i uniformisan

14. Maja 2012.00:00
U nastavku suđenja Milunu Kornjači, optuženom za zločine u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je optuženog još 1991. godine u Čajniču viđao naoružanog i uniformisanog.

This post is also available in: English

“Bio je uposlenik ‘Šumarstva’ i dolazio mi je u ordinaciju kao pacijent. Viđao sam ga u oktobru 1991. u maskirnoj uniformi i bio je naoružan. Osim njega, još par njih su se počeli oblačiti u neke uniforme. Neki su se javno hvalili da su bili na ratištu u Hrvatskoj, šenlučili su ispred hotela u gradu, što je izazivalo nespokoj i nemir za stanovništvo”, kazao je Alija Moćević, koji je prije rata bio ljekar u Čajniču.

Kornjaču, bivšeg komandanta paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Tužilaštvo BiH tereti za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

Moćević je dodao da su se početkom 1992. počeli pojavljivati punktovi gdje se kontrolisalo kretanje muslimanskog stanovništava te da je viđao uniformisana lica sa kokardama.

“Kao predsjednik Stranke demokratske akcije, 10. ili 11. aprila 1992. godine potpisao sam dokumente koji su trebali da garantuju mir i bezbjednost. Potpisao sam sve s ciljem da se spasi stanovništvo”, kazao je Moćević.

On je istaknuo da Milun Kornjača nije bio aktivni sudionik sastanka ali je bio prisutan u zgradi škole te da je rekao da će Čajniče biti srpska opština.

Moćević je rekao da je napustio Čajniče nakon što je prethodno predao lovačko naoružanje.

Svjedok je dodao da mu je izvjesni Derviš pričao u Skoplju kako mu je Milun Kornjača prinosio nož pod grlo.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj, kada će Odbrana optuženog unakrsno ispitivati svjedoka.
A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English