Članak

Kličković i ostali: Ukinuta prvostepena presuda

14. Maja 2012.11:50
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Gojko Kličković i Mladen Drljača oslobođeni krivice za zločine u Bosanskoj Krupi, dok je Jovan Ostojić pravosnažno oslobođen krivice za iste zločine.

This post is also available in: English

Prihvatajući žalbu Državnog tužilaštva na oslobađajuću presudu Kličkoviću i Drljači, Apelaciono vijeće Suda BiH naložilo je održavanje ponovnog suđenja.

Ovom presudom su u novembru 2010. godine Kličković, Drljača i Ostojić oslobođeni optužbi da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila podjela općine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi.

Prema optužnici, Kličković je bio predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske općine Bosanska Krupa, Ostojić komandant 11. lake krupske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Drljača predsjednik Vijeća privremenog Vojnog suda u Jasenici.

U obrazloženju prvostepene presude Sudsko vijeće je navelo da je do oslobađajuće presude došlo jer Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je na području Bosanske Krupe postojao “širok i sistematičan napad usmjeren protiv nesrpskog civilnog stanovništva”, te time nije ispunjen osnovni element krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH se žalilo na ovu presudu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona, dok su branioci optuženih žalbu Optužbe ocijenili kao neosnovanu i tražili da se potvrdi prvostepena presuda.

Suđenje Kličkoviću, Drljači i Ostojiću počelo je u aprilu 2008., a trajalo je oko dvije i po godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English