Članak

Mikulić: Optuženi negirao kontakte sa zatočenicima

13. Aprila 2012.00:00
Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine u Dretelju, optuženi Dražen Mikulić je rekao da je u tom zatvoru bio tri puta tokom jula i augusta 1993. godine, ali da nikada nije imao kontakt sa zatočenim Bošnjacima.

This post is also available in: English

Dražen Mikulić kazao je da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), prvi put u jedinicu koja se nalazila nedaleko od zatvora u Dretelju, došao početkom jula 1993. godine, kada je u blizini vidio ljude za koje je saznao da su Bošnjaci.

“Nije tajna da je u Dretelju bio zatvor. Kada sam došao tamo, vidio sam ljude za koje sam iz priča saznao da su Bošnjaci. Tada nisam znao šta se tamo dešava”, rekao je Mikulić, dodavši kako ni s jednim od Bošnjaka koji su bili u Dretelju nije imao kontakt.

Optuženi je ispričao da je drugi put u Dretelj došao 12. jula 1993., kada je zajedno s drugim pripadnicima svoje jedinice trebao ići u vojnu akciju, ali da se tu nije dugo zadržao.

“Isti dan smo iz Dretelja otišli na Heliodrom, gdje smo bili do 15. jula, kada smo otišli u akciju spašavanja ranjenih i poginulih pripadnika HVO-a. Tada sam izvlačio Marija Udovičića, a nakon toga sam i ja ranjen”, rekao je Mikulić, dodavši da je nakon ranjavanja bio na bolovanju mjesec dana.

Tužilaštvo BiH tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju.

Mikulić je, kako se navodi u optužnici, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Optuženi Mikulić je kazao da je 15. augusta 1993. otišao u jednicu u Dretelj, jer je imao obavezu da se javi nakon što mu je bolovanje završeno. Optuženi je naglasio da je tada vraćen kući, jer mu je rečeno da će u septembru te godine biti angažovan na drugim zadacima.

“Vjerovatno sebi nikada neću moći objasniti zašto se moje ime koristi u kontekstu Dretelja. Ne znam da li je neko koristio moj identitet. Ja sam sada došao u situaciju da sebi nikada neću oprostiti što sam se rodio”, rekao je Mikulić.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Mario Udovičić, bivši pripadnik Vojne policije HVO-a, koji je kazao da je sa optuženim Mikulićem bio od 12. do 15. jula 1993. u Dretelju i Heliodromu, te da mu je Mikulić pomogao kada je bio ranjen.

“Išao sam 15. jula u vojnu akciju izvlačenja poginulih i ranjenih vojnika, kada sam i ja ranjen. Dražen me je tada izvukao do sanitetskog vozila”, rekao je Udovičić, dodavši kako je kasnije saznao da je i Mikulić također bio ranjen.

Svjedok Marinko Sosa, nekadašnji zapovjednik Šeste brigade HVO-a općine Grude, kazao je da je 2. augusta 1993. godine otišao do kuće optuženog Mikulića da bi mu dao 500 maraka pomoći koju su dobivali ranjeni pripadnici HVO-a.

Nastavak suđenja je 19. aprila ove godine, kada će biti prezentirani materijalni dokazi Odbrane.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English