Članak

Macić: Završen dokazni postupak Odbrane

13. Aprila 2012.00:00
Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Odbrane na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine na području Konjica.

This post is also available in: English

Kadrija Kolić, branilac optuženog Macića, u spis je uložio oko 30 materijalnih dokaza.

“Ulažem presudu Haškog tribunala u predmetu protiv Zejnila Delalića i fotografije na kojima se nalazi Eso Macić”, kazao je Kolić.

Odbrana nije obrazlagala šta namjerava dokazati uloženim materijalnim dokazima.

Haški tribunal je Zejnila Delalića u februaru 2001. godine oslobodio krivice za zločine u logoru Čelebići, utvrdivši da kao “komandant Prve taktičke grupe bosanskih snaga” nije imao kontrolu nad ovim logorom. Haški tribunal je u ovom predmetu osudio Hazima Delića na 18 godina, Esada Landžu na 15, a Zdravka Mucića na devet godina zatvora.  

Tužiteljica Sanja Jukić uložila je prigovor na zapisnik o saslušanju svjedoka Branka Šinikovića iz 1993. godine, koji je Odbrana uložila kao dokaz. Jukić je navela da se protivi jer iskaz nije predočen svjedoku kad je davao iskaz u korist Tužilaštva 8. februara 2011. godine.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u Konjicu. Kako se navodi u optužnici, Macić je 1992. godine sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Jukić je predložila da u replici pozove devet svjedoka Tužilaštva radi diskreditacije svjedoka Odbrane Zorana Đorđića, koji je svjedočio 5. aprila ove godine, kada je izjavio da svjedok Dragan Đorđić nije bio očevidac ubistva zarobljenika Milorada Kuljanina.

Odbrana se nije protivila ovom prijedlogu Tužilaštva BiH, a Sudsko vijeće je naložilo tužiteljici da u pisanoj formi detaljno obrazloži koje navode bi trebali pobijati predloženi svjedoci.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English