Članak

Memić i ostali: Pucnji na žene i djecu

9. Marta 2012.00:00
Svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su nepoznati vojnici 16. aprila 1993. godine napali selo Trusina, upali u kuću Smiljka Kreše i ubili ga, te poslije psovki zapucali na žene i djecu.

This post is also available in: English

Anđelka Šagolj je kazala da ju je tom prilikom metak pogodio u ruku, te da je tada ranjen i njen sin Mario, koji je imao dvije i po godine. Prije nego je čula pucnjavu u Trusini, svjedokinja je, kako je ispričala, sa sinom prebjegla u kuću Smiljka Kreše, gdje je zatekla nekoliko žena i djece iz sela.

Nakon izvjesnog vremena, dodala je Šagolj, u kuću su ušli vojnici, koji su psovali i govorili da će ih pobiti.

“Jaka vika se začula, grozno je bilo. Ušli su u kuću, u hodniku su ubili Smiljka. Počeli su po nama pucati. Onesvijestila sam se kada sam izašla vani. Ruka je bila propucana. Mario je bio ranjen. Smiljka sam vidjela kada smo izlazili”, ispričala je svjedokinja.

Kako je rekla, vojnike koji su pucali ne poznaje i lica im nije mogla vidjeti jer su na glavama imali čarape ili kape. Šagolj je kazala da je poslije čula da je Krešina kuća zapaljena. “Neko je rekao da gori kuća. Njegova kćerka je vikala da joj tata gori”, prisjetila se Šagolj.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici, Bojadžić, tadašnji zamjenik odreda “Zulfikar”, na uzvišenju iznad Trusine naredio je vojnicima da u selu niko ne smije ostati živ, te je s tog mjesta sredstvom veze rukovodio napadom. Ališpago je optužen da nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Svjedočeći pred Državnim sudom, Šagolj je rekla da je, nakon pucanja na njih, sa ženama i djecom odvedena u jednu u kuću u Trusini, gdje je ostala dva dana. Dodala je da je po nju došao poznanik, te ju je sa sinom odveo u obližnje mjesto Buturović Polje, a odatle je prebačena u Kostajnicu.

Za ubistva drugih mještana Trusine svjedokinja je, kako je rekla, saznala od dvije žene.

Suđenje će biti nastavljeno 12. marta ove godine, saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva BiH.

A.J.

This post is also available in: English