Članak

Ivanović: Odbijen prijedlog za svjedočenje Butlera

27. Februara 2012.11:57
Na statusnoj konferenciji održanoj na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Sudsko vijeće je donijelo odluku da odbije prijedlog Tužilaštva za saslušanje Richarda Butlera, američkog vojnog vještaka i bivšeg haškog istražitelja.

This post is also available in: English

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da su okolnosti o kojima bi Butler govorio pred Sudom BiH već utvrđene činjenicama.

“Sve što je napisano u izvještaju Richarda Butlera vezano za genocid u Srebrenici utvrđeno je činjenicama. U ovom predmetu su postojali i svjedoci koji su govorili na te okolnosti, tako da smatramo da iskaz Butlera nije neophodan i da njegovim saslušanjem nećemo utvrditi ništa novo”, objasnio je Samardžić.

Na Butlerovo svjedočenje čekalo se od novembra prošle godine. Sjedinjene Američke Države (SAD) dozvolile su Butleru da svjedoči na prošlom ročištu, održanom 16. februara, ali on nije mogao da pristupi prije 19. marta.

Željko Ivanović Arkan, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optužen je da je u julu 1995. godine učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (opština Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Nakon njihovog zatvaranja, prema optužnici, Ivanović je – zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda – “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Ivanović se u pritvoru nalazi od marta 2009., a suđenje mu je počelo u avgustu te godine.

Odlukom Sudskog vijeća da Butler ne svjedoči, završen je dokazni postupak Tužilaštva i Odbrane, s tim da je Samardžić naglasio da ukoliko bude potrebe za svjedočenjem još nekih svjedoka, oni će biti pozvani na naredno suđenje.

Ako ne bude dodatnih svjedoka, iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH trebalo bi biti 15. marta ove godine.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English