Članak

MKSJ/ICTY: Milan Tupajić osuđen na dva mjeseca zatvora

24. Februara 2012.00:00
Vijeće Haškog tribunala osudilo je Milana Tupajića na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca zbog nepoštivanja suda.

This post is also available in: English

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) izrekao je jedinstvenu kaznu zatvora od dva mjeseca Tupajiću, bivšem predsjedniku općine Sokolac i kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), koji je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS).

“Vijeće ocjenjuje da je optuženi svjesno i hotimično ometao pravdu i uvjerilo se da je optuženi kriv za nepoštivanje suda. (…) Vijeće donosi odluku da se optuženi Milan Tupajić osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora od dva mjeseca, te ima pravo da mu se odbije vrijeme koje je proveo u pritvoru”, rekao je O-Gon Kwon, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tupajić je uhapšen 13. decembra 2011. u BiH, po nalogu Tribunala u Haagu. Vijeće Tribunala je Tupajića optužilo za nepoštivanje suda zato što se dva puta nije odazvao na obavezujući nalog da svjedoči na suđenju Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

Tupajić se pred sudijama MKSJ-a prvi put pojavio 16. decembra ove godine, kada je negirao krivicu za nepoštivanje suda.

“Optuženi je propustio ispuniti naloge, a kao razlog odbijanja naloga naveo je kako nije voljan svjedočiti i da je razlog odbijanja svjedočenja njegovo zdravstveno stanje. Vijeće je pregledalo dokumentaciju o zdravstvenom stanju optuženog i smatra da dokumentacija ne sadrži opravdane razloge”, rekao je sudija Kwon.

Vijeće Haškog tribunala je cijenilo zdravstveno stanje optuženog Tupajića, te njegovu materijalnu situaciju kao olakšavajuću okolnost prilikom određivanja kazne.

                         S.U.

This post is also available in: English