Članak

Marjanović: Uvođenje materijalnih dokaza

21. Februara 2012.00:00
Ulaganjem nekoliko materijalnih dokaza Odbrane nastavljeno je suđenje Zoranu Marjanoviću, optuženom za zločine na području Rogatice.

This post is also available in: English

Odbrana optuženog Zorana Marjanovića je na ovom suđenju uložila materijalne dokaze jer pozvani svjedoci nisu došli zbog vremenskih neprilika.

Zorana Čarkić, braniteljica optuženog, prezentirala je Vijeću Suda BiH potvrdu da je Slavko Marjanović bio član Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) u Rogatici sve do njegove pogibije 11. augusta 1993. godine, što potvrđuje i izvod iz matične knjige umrlih za Slavka Marjanovića.

Obrazlažući relevantnost ovih dokaza, braniteljica Čarkić je kazala da se njima potvrđuje funkcija i odgovornost koju je Slavko Marjanović imao u selu Babljak.

Svjedoci su na ranijim suđenjima rekli da je Slavko Marjanović bio na straži zajedno sa optuženim, te da je raspoređivao stražu u tom selu.

Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, nije imao prigovora na materijalne dokaze Odbrane.

Zoran Marjanović je optužen da je 19. juna 1992. godine u mjestu Marina Homora (općina Rogatica), zajedno s nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), uhapsio bračni par Bajić i njihovo četvero maloljetne djece.

Porodica je potom, kako je navedeno u optužnici, odvedena u mjesto Borike, odakle su majku i djecu odveli nepoznati pripadnici VRS-a i zatvorili ih u prostorije srednje škole “Veljko Vlahović” u Rogatici, a otac je odveden u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. februar ove godine.

M.B.

This post is also available in: English