Članak

Mladić: Početak suđenja 14. maja

16. Februara 2012.00:00
Vijeće Haškog tribunala odredilo je da će suđenje Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), početi 14. maja ove godine izvođenjem uvodnih riječi.

This post is also available in: English

Iako je Haški tribunal početkom decembra prošle godine najavio da bi suđenje moglo početi krajem marta ove godine, ovaj datum je odgođen kako bi se omogućilo Odbrani i Haškom tužilaštvu “više vremena da se pripreme za početak suđenja”.

“Odgoda će omogućiti i Odbrani dodatno vrijeme da se pripremi za unakrsno ispitivanje svjedoka Optužbe koji će svjedočiti na početku suđenja”, navedeno je u odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Mladićeva Odbrana je 10. februara zatražila odgađanje početka suđenja za oktobar ove godine, ali je Vijeće MKSJ-a zaključilo da bi Odbrana mogla biti spremna za početak suđenja i prije tog datuma.

Haško tužilaštvo najavilo je da će tokom dokaznog postupka u sudski spis biti uvršteno 27.906 materijalnih dokaza, a pred Sudsko vijeće će biti pozvano 158 svjedoka. Optužba je ocijenila da će im za to biti potrebno oko 200 radnih sati.  

Mladić, koji je uhapšen u maju prošle godine nakon višegodišnjeg bjekstva, tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. godine. Mladić se prvi put pojavio pred sudijama MKSJ-a 3. juna 2011. godine.  

U odluci sudija MKSJ-a stoji da Vijeće ne smatra da treba ograničiti broj radnih sati sedmično zbog zdravstvenog stanja Mladića.

Sljedeća statusna konferencija prije početka suđenja Mladiću zakazana je za 29. mart ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English