Članak

Memić i ostali: Zarobljeni vojnici

10. Februara 2012.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da ne zna gdje su bili optuženi Zulfikar Ališpago i Nihad Bojadžić kada je dio Specijalnog odreda za posebne namjene stigao u Parsoviće, odakle su krenuli

This post is also available in: English

u akciju na Trusinu (općina Konjic).

Bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande ABiH, koji je svjedočio pod pseudonimom C, kazao je da je cilj napada bilo oslobađanje Trusine.

Kako je ispričao zaštićeni svjedok, osim pripadnika odreda u kojem je bio, prema Trusini su krenuli i vodiči, kao i vojnici, za koje misli da su bili iz kasarne u Parsovićima.

Zaštićeni svjedok je rekao da je u Trusini vidio i optužene Dževada Salčina i Nedžada Hodžića, za kojeg je kazao da misli da je imao “motorolu”. Svjedok C je dodao da je u Trusini vidio zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pored kojih je, između ostalog, bio i optuženi Salčin.

“Naišao sam kada su bili zarobljeni vojnici. Tu zatičem Samka, Dževada Salčina… Nisam se puno zadržavao”, ispričao je zaštićeni svjedok C.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Ališpagu, Bojadžića, Salčina, Hodžića, Mensura Memića i Senada Hakalovića.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Ališpagi je na teret stavljeno to što kao komandant odreda nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

U nastavku suđenja, zaštićeni svjedok C je kazao je bio prisutan kada su pogođena dvojica pripadnika odreda.

“Trebalo ih je izvući, ali su bili pod vatrenim dejstvom. Mislim da je Nedžad rekao da uzvratimo vatru. Okrenuli smo se da raspalimo i izvukli smo Samka i Ahmeda”, ispričao je svjedok i dodao da je Samko ubrzo preminuo.

Javnost je bila isključena sa dijela svjedočenja zbog zaštite identiteta svjedoka.

Zaštićenog svjedoka C će Odbrane optuženih ispitati u ponedjeljak, 13. februara ove godine, kada će suđenje biti nastavljeno.

A.J.

This post is also available in: English