Članak

Bojadžić: Negiranje krivice za zločin u Jablanici

9. Februara 2012.00:00
Nihad Bojadžić, bivši zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), negirao je optužnicu Tužilaštva BiH koja ga tereti za zločin počinjen u Jablanici tokom ljeta 1993. godine.

This post is also available in: English

“Primio sam optužnicu, pročitao i jasno mi je šta piše. Nisam kriv, časni sude, ni po jednoj tački optužnice”, rekao je optuženi Bojadžić.

Tužilaštvo tereti Bojadžića da je počinio ratni zločin protiv hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Bojadžić je optužen da je s drugim osobama mučio, nanosio tjelesne povrede, prisiljavao na prinudni rad, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, suđenje Bojadžiću bi trebalo početi u narednih 30 ili eventualno 60 dana.

Bojadžiću se u Sudu BiH trenutno sudi za zločin u Trusini počinjen 16. aprila 1993. godine, kada su ubijeni civili i pripadnici HVO-a.

Kako je u toj optužnici Tužilaštva BiH navedeno, napadom na selo Trusina rukovodio je Bojadžić, naredivši da niko u selu ne smije ostati živ. Po okončanju napada ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se predali. Bojadžić je optužen zajedno sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Zulfikarom Ališpagom.

Kako je navedeno u optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, optuženi su za ubistva civila i vojnika u Trusini.

Ališpagu optužnica tereti što nije kaznio vojnike odreda “Zulfikar” koji su učestvovali u strijeljanju jer im je bio komandant.

Bojadžić se u pritvoru nalazi od novembra 2009. godine.

A.J.

This post is also available in: English