Članak

Srbija i Hrvatska dogovorile sporazum o saradnji

3. Februara 2012.00:00
Na neformalnom sastanku predsjednika zemalja regiona, dogovoreno je da će Srbija i Hrvatska potpisati sporazum o saradnji u predmetima ratnih zločina, dok je BiH odbila potpisivanje jer za to ne postoji saglasnost unutar Predsjedništva BiH.

This post is also available in: English

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, na neformalnom sastanku održanom u petak, 3. februara, na Jahorini sa članovima Predsjedništva BiH i predsjednikom Srbije, predložio je da zemlje regiona potpišu inicijativu zajedničkog rada na rješavanju slučajeva ratnih zločina.

“Želja nam je da se ubuduće ratni zločini procesuiraju mnogo efikasnije i da ne dolazi do politizacije suđenja”, kazao je Josipović.

Ovu inicijativu – prema kojoj bi se ratni zločini u regiji procesuirali u zemljama u kojima osumnjičeni, odnosno optuženi imaju prebivalište – podržao je Boris Tadić, predsjednik Srbije, ali članovi Predsjedništva BiH nisu mogli postići međusobni dogovor.

“Srbija će insistirati da se svi ratni zločini procesuiraju. Mi se pridružujemo inicijativi Ive Josipovića, jer smatramo da bi to bilo najbolje u funkcionalnom smislu. Tako bismo najbrže sve počinioce ratnih zločina doveli pred sud. Mi imamo povjerenja u sudove u regionu”, rekao je Tadić.  

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je da javnost u BiH ima velikih primjedbi na postojanje paralelnih istraga pred regionalnim pravosuđem u vezi s ratnim zločinima. “To pitanje nije rješavao ni Protokol o saradnji s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, koji je zato zaustavljen”, dodao je Komšić.

Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, 30. novembra prošle godine su u Bruxellesu trebali potpisati Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

Međutim, ovaj protokol nije potpisan nakon što je Predsjedništvo BiH upozorilo da je samo ono nadležno da zaključuje međunarodne sporazume.

Ovo je drugi neformalni trilateralni sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske te Predsjedništva BiH, a prvi je održan u julu prošle godine na Brijunima.

D.Dž.

This post is also available in: English