Članak

Vuković i Tomić: Više od 30 godina zatvora

26. Januara 2012.13:31
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Radomira Vukovića na 31 godinu zatvora zbog pomaganja pri činjenju genocida u Srebrenici u julu 1995., dok je istom presudom Zoran Tomić oslobođen optužbi.

This post is also available in: English

Vuković je proglašen krivim zbog učešća u pogubljenju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Kravici (opština Bratunac), a Tomić je oslobođen ovih optužbi zbog nedostatka čvrstih dokaza.

Prvostepenom presudom Suda BiH iz aprila 2010., Vuković i Tomić su, kao bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Republike Srpske (RS) iz Šekovića, osuđeni na po 31 godinu zatvora zbog učešća u masovnim likvidacijama u Kravici 13. jula 1995. godine.

Apelaciono vijeće je, nakon ukidanja ove presude i obnavljanja suđenja, utvrdilo da je Vuković učestvovao u zarobljavanju i sprovođenju zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti do skladišta u Kravici, gdje je učestvovao u njihovom pogubljenju bacajući ručne bombe.

“Vuković je bio svjestan cilja da se istrijebi stanovništvo. (…) Tokom predaje bio je svjestan da nema plana za zbrinjavanje zarobljenih i vidio je da im se oduzimaju lični dokumenti. Sve okolnosti pokazivale su da je cilj bio lišiti ih života”, naveo je predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić obrazlažući zaključke drugostepene presude.

Kada je riječ o visini kazne, Vučinić je naveo da je Vuković, iako je bio mlad, bio iskusan policajac i da mu je dužnost bila da poštuje zakon i pruži zaštitu.

Apelaciono vijeće je, nakon obnovljenog suđenja, zaključilo da je i drugooptuženi Tomić bio angažovan za vrijeme operacija u Srebrenici i da je bio prisutan za vrijeme zarobljavanja muškaraca, ali nije pronašlo čvrste dokaze da je učestvovao u ubistvima u Kravici.

“Jedino je svjedok D-5 direktno govorio o učešću Tomića u ubistvima u Kravici. Njegov iskaz nije problematičan, ali je nepotpunost njegovog kazivanja u tome što je naveo da misli da je vidio Tomića, a drugi put je rekao da zna da je bio, ali da ga nije vidio”, naveo je sudija Vučinić.

Iskaz svjedoka D-5 je Apelaciono vijeće zbog toga, kao i zbog činjenice da se radi o licu koje je sa Tužilaštvom BiH postiglo sporazum o priznanju krivice, cijenilo posebno oprezno, te zaključilo da je njegovo svjedočenje u odnosu na Tomića bilo “produkt nepreciznih sjećanja”.

Protiv Vukovića, kako je dodao, bilo je, osim svjedočenja D-5, i drugih dokaza.

Vukoviću je pritvor produžen i u izdržavanje kazne će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 8. avgusta 2008. godine, dok je Tomić nakon presude pušten na slobodu.

Na drugostepenu presudu Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

Marija Taušan


This post is also available in: English