Članak

Mikulić: Priznanje nakon mučenja

26. Januara 2012.00:00
Na suđenju za zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina), svjedok Državnog tužilaštva se prisjetio kako je osoba po imenu Dražen Mikulić zlostavljala jednog zatvorenika u augustu 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, zaštićeni svjedok SH1 je ispričao da su ga u augustu 1993. – kada je imao 17 godina – pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) doveli u logor Dretelj. SH1 je kazao da je vidio da vojnik po imenu Dražen Mikulić jednom zarobljeniku na uši stavlja telefonske žice, te da je zarobljenik pao od udara struje.

“Po dolasku u logor vojni policajci su tvrdili da Emir nije maloljetan. Neko je rekao: ‘Mikuliću, elektro-šok!’ Nakon toga dolazi vojnik sa telefonom i telefonske žice stavlja njemu na uši i od struje on pada, trese se. Tjerali su ga da prizna da nije maloljetan”, kazao je SH1.

Mikulića Tužilaštvo BiH tereti da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u Dretelju (općina Čapljina).

U optužnici se navodi da je Mikulić, sâm ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Svjedok SH1 je objasnio da zna da se vojnik koji je zlostavljao zarobljenika zove Dražen Mikulić, jer su ga, kako je rekao, vojnici više puta dozivali.

“Neki vojnici su ga zvali Dražen, a drugi Mikulić. Shvatio sam da se radi o jednom osobi”, kazao je SH1, dodavši kako Mikulića više nije viđao u Dretelju.

Mustafa Repak, drugi svjedok koji je dao iskaz na ovom ročištu, kazao je da je saznao kako je njegov sin stradao u Dretelju.

“Saznao sam da su mog sina iz samice izveli neki stražari, a među njima je bio i Dražen Mikulić. Oni su na mog sina nahuškali čovjeka zvanog Trebinjac”, rekao je Repak, objašnjavajući da je saznao da je jedan od tih stražara bio i Dražen Mikulić, te da mu je to rekao Ahmet Isaković.

Isaković, koji je također svjedočio pred Sudom BiH na ovom ročištu, kazao je kako je vidio da su Emir Repak i Trebinjac natjerani da se tuku, nakon čega je Trebinjac uzeo neku palicu i udario njom Repka koji je pao.

“U tuči Repka i Trebinjca nisam vidio Mikulića. Nisam vidio da je Mikulić nekoga maltretirao, ali jesam jednom čuo kako govori nekim zarobljenicima: ‘Ja sam Dražen Mikulić, vidjet ćete šta će vam biti’”, kazao je Isaković.

Na upit Odbrane da li je sa Mustafom Repkom razgovarao o smrti njegovog sina, svjedok Isaković je odgovorio kako je tek danas pričao sa Repkom o tome i da mu je kazao ono što je rekao pred Sudskim vijećem.

Naredno ročište je planirano za 2. februar ove godine.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English