Članak

Podignuta optužnica protiv Željka Jukića

23. Januara 2012.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Željka Jukića koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti na području Prozora 1993. godine.

This post is also available in: English

Jukić, bivši pripadnik brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je od jula do septembra 1993., sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima.

Na teret mu je stavljeno sudjelovanje u odvođenju više osoba u nepoznatom pravcu.

“Optuženi se tereti da je 6. jula 1993. godine, zajedno sa grupom pripadnika HVO-a, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Duge (općina Prozor). Tada je ubio jednog 73-godišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred porodične kuće”, navedeno je u nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo smatra da je Jukić sredinom jula 1993., sa drugim pripadnicima HVO-a, učestvovao u transportu više stotina zarobljenika iz Prozora u logor Dretelj u Čapljini, gdje su maltretirani.

Jukiću je na teret stavljeno da je 3. augusta 1993. godine, sa Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a, došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, nakon čega su odvedena petorica zarobljenika na smetljište “Duška kosa”, od kada im se gubi svaki trag.

Jukića optužnica tereti da je 28. augusta 1993. prisiljavao bošnjačke civile da napuste selo Lapsunj (općina Prozor), te je sudjelovao u nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno.

“Istog dana u mjestu Ustirama (općina Prozor) Jukić je učestvovao u premlaćivanju više muškarca, a jednog od njih je vezao konopcem oko vrata tretirajući ga ponižavajuće”, navedeno je u optužnici.

Optužnica protiv Jukića poslana je Sudu BiH na potvrđivanje. Uhapšen je početkom novembra 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Protiv Vinka Papka Sud BiH je u septembru 2011. potvrdio optužnicu koja ga tereti za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Prozora 1993. godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English