Članak

Aškraba: Prebijanje i odvođenje zarobljenika

23. Januara 2012.13:49
Na obnovljenom suđenju Đorđislavu Aškrabi, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je u ljeto 1992. godine bio prisutan u logoru “Barutni magacin” u Kalinoviku kada su njemu nepoznati vojnici izveli bošnjačke zarobljenike, pretukli ih i odveli u nepoznatom smjeru.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok pod pseudonimom J, bivši stražar u “Barutnom magacinu”, rekao je da je optuženi Aškraba bio “komandir ili razvodnik straže” u tom logoru, te da je njegova dužnost bila raspoređivati stražare.

Prema kazivanju ovog svjedoka, u logoru “Barutni magacin” bilo je oko 80 zarobljenika bošnjačke nacionalnosti, koji su povremeno izvođeni na rad.

Svjedok J je rekao da je jednog dana u ljeto 1992. godine od stražara saznao da je optuženi Aškraba kazao da će po zarobljenike doći vojnici iz Foče, kako bi ih odveli u tamošnji zatvor.

“Kada su došli kamioni, bio sam na kapiji. Došla su tri kamiona i natovareni su svi zarobljeni. Prvo su izvedeni ispred logora i tu su vezivani. Tu su ih vojnici maltretirali, vezivali, tukli palicama i rukama. To je bilo baš prebijanje…”, rekao je J, dodavši da mu je tada postalo jasno da zarobljenici neće biti vođeni u zatvor.

Prema svjedoku J, Đorđislav Aškraba je bio u stražari u “Barutnom magacinu” u vrijeme kada su nepoznati vojnici odvodili zarobljenike iz logora.

Tužilaštvo BiH tereti Aškrabu da je nadzirao logor “Barutni magacin” od aprila 1992. do marta 1993. godine, te bio “svjesni učesnik” udruženog zločinačkog poduhvata usmjerenog protiv Bošnjaka iz Kalinovika.

Aškraba je prvostepenom presudom u decembru 2009. godine oslobođen krivice za zločine u Kalinoviku, ali je Apelaciono vijeće ukinulo tu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Na ovom suđenju u korist Državnog tužilaštva svjedočio je i Đoko Andrić, koji je ispričao da je krajem jula 1992. godine nekoliko dana stražario ispred “Barutnog magacina”. Prema Andrićevom kazivanju, komandir straže u logoru u Kalinoviku bio je “Đole”, za kojeg je kasnije saznao da se preziva Aškraba.

“Đole je izvodio sve zarobljenike vani na vodu ili cigare. Sve ih je čovjek posluživao… On je jedini imao ključ od prostorija”, rekao je Andrić.

Andrić je ispričao da su jednog dana ispred logora stigla tri vozila i u njima veliki broj njemu nepoznatih vojnika, koji su počeli tovariti zarobljenike.

“Oni su došli i počeli lupati na vrata logora. Odvalili su vrata. Mi smo potrčali u stražaru i tamo našli Đoleta i pitali ga šta se dešava. On nam je rekao da ne zna šta se dešava i tražio je da se sakrijemo. Nakon toga smo otišli iza magacina i samo smo čuli kako odlaze auti”, kazao je Andrić, dodavši da su nakon nekog vremena čuli pucnje u daljini, te da je pretpostavio da su zarobljenici ubijeni.

Obnovljeno suđenje bit će nastavljeno u ponedjeljak, 30. januara ove godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English