Članak

Branku Vlači određen jednomjesečni pritvor

18. Januara 2012.11:35
Nakon što je, prema međunarodnoj potjernici, izručen u BiH, Državni sud je na zahtjev Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor Branku Vlači, osumnjičenom da je 1992. godine počinio ratni zločin na području Vogošće.

This post is also available in: English

Sud BiH je kao razloge za određivanje pritvora naveo opasnost od bijega i mogućnost utjecaja na svjedoke.

Munib Halilović, tužilac Državnog tužilaštva, kazao je da je istragom utvrđeno da se osumnjičeni ne nalazi na adresi prebivališta u Bijeljini.

“Poslije smo dobili akt da on ne boravi na toj adresi, već u Beogradu, te da zna kako se protiv njega vodi postupak”, rekao je tužilac Halilović i dodao da “to ukazuje da je adresa prebivališta lažno prijavljena, dok se on krije u drugoj državi”.

Također, boraveći na slobodi, kako je kazao Halilović, osumnjičeni bi mogao utjecati na svjedoke, a iz opisa radnji koje mu se stavljaju na teret vidi se da se radi o velikom broju zatvorenika iz logora u Vogošći čiji je upravnik bio Vlačo, a koji su lišeni života.

Vlačo je osumnjičen da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik lokalnih srpskih snaga iz Vogošće i upravnik u prostorijama logora “Planjina kuća” u Svrakama, “Nakina garaža”, “Kod Sonje” i “Bunker”, u periodu od maja do novembra 1992. godine planirao, naređivao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Vogošća i susjednih općina.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je učestvovao u nezakonitom pritvaranju, fizičkom zlostavljanju, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području općine Vogošća i u susjednim općinama.

Na pitanje Enide Hadžiomerović, sutkinje za prethodno saslušanje, da li postoji neka zamjenska zaštitna mjera koju bi Tužilaštvo BiH eventualno uzelo u obzir umjesto pritvora, tužilac Halilović je bio isključiv.

“Činjenica da je osumnjičeni isporučen prema međunarodnoj potjernici ukazuje da je vrlo teško naći zamjensku mjeru koja bi ga spriječila u bjekstvu”, kazao je tužilac.

Rade Golić, branilac osumnjičenog, rekao je da smatra sumnju Tužilaštva BiH paušalnom.

“Tužilaštvo BiH nema dovoljno dokaza za utvrđivanje osnovane sumnje, a to što nije bio jedno vrijeme u BiH nije dovoljan dokaz da ga se pritvori”, kazao je Golić.

Osumnjičeni Vlačo je rekao kako se on nije krio ni od koga, te da je kuću u Bijeljini prodao.

“Tu sam kuću naslijedio od oca i, kada sam je prodao, preselio sam se sa ženom i dva sina u Beograd. Ja se ni od koga nisam krio”, kazao je Vlačo.

Sud BiH je odredio Vlači jednomjesečni pritvor, koji može trajati do 16. februara 2012.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Mirna Buljugić


This post is also available in: English