Članak

MKSJ/ICTY: Vinko Martinović pušten iz zatvora

10. Januara 2012.00:00
Vinko Martinović (48), bosanski Hrvat osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima počinjenih tokom 1993. u Mostaru, pušten je 9. januara ove godine, nakon odsluženja 12 godina zatvorske kazne, potvrđeno je u Međunarodnom krivičnom sudu

This post is also available in: English

za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

U toku 2003. godine Martinović je, skupa sa svojim nadređenim Mladenom Naletilićem, osuđen za provođenje hrvatske kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka iz Mostara, etnički mješovitog grada u Hercegovini, na jugu BiH, tokom 1993. godine.

Martinović je osuđen zbog namjernog ubijanja, progona na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumanih djela, ubistava i drugih zločina. Na sudu je dokazano da je lično učestvovao u ubistvu Nenada Harmandžića, koji je doveden u Martinovićev štapski ured u julu 1993. godine, te teško pretučen i ubijen pucnjem u lice.

Martinović, tadašnji komandant takozvane “Kažnjeničke bojne” policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prema presudi MKSJ-a je lično učestvovao u prisilnom istjerivanju bošnjačkih civila iz njihovih domova u maju 1993. godine.

MKSJ je podigao optužnicu protiv Martinovića u decembru 1998. godine. U avgustu naredne godine uhapsila ga je hrvatska policija, te je potom prebačen u MKSJ. Krajem marta 2003. osuđen je na 18 godina, dok je njegovom nadređenom Mladenu Naletiliću izrečena kazna od 20 godina zatvora.

Nakon što je Apelaciono vijeće MKSJ-a potvrdilo obje kazne tokom 2008. godine, Martinović je prebačen u zatvor u Italiji. Oslobođen je nakon 12 godina provedenih u zatvoru, prema pravilu MKSJ-a koja kažu da osuđenik može biti pušten na slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne.

B.P.

This post is also available in: English