Članak

Mujčinović i Hrustić: Jauci iz druge prostorije

28. Decembra 2011.15:39
Na suđenju za zločin počinjen u općini Srebrenik, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ne zna ko ga je nekoliko puta premlatio u selu Rapatnica, gdje je bio zatvoren u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Blažan Todić je kazao da je sredinom jula 1992. godine doveden u Rapatnicu, gdje je u zatočeništvu ostao 16 dana, te da nije bio vojno angažovan.

“Jednom su me izveli u gornje prostorije, gdje sam davao izjavu. Kada sam ispričao što sam znao, dobio sam batine”, prisjetio se Todić, dodavši da je jedne prilike pretučen palicom.

Prema njegovom kazivanju, u Rapatnici su zlostavljani i braća Pero i Drago Đukić, kao i Lazar Stanišić.

“Njih su uveli i palili lemilicom. Bio sam u drugoj prostoriji i čuo sam kako jauču”, rekao je svjedok te dodao da ne zna ko ih je mučio.

Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću, bivšim pripadnicima 21. brdske brigade Armije BiH (ABiH), sudi se za zločine nad civilima srpske nacionalnosti nezakonito zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u selu Rapatnica 1992. godine.

Tužilaštvo tvrdi da je Mujčinović sam “u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika”, dok je skupa s Hrustićem nekoliko puta sudjelovao u zlostavljanju zatvorenika, nanoseći mu teške patnje.

Jovo Đukić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, rekao je da je u drugoj polovini juna 1992. godine zarobljen i odveden u mjesto Rapatnica, gdje je bio zatvoren u “nekoj sali”. Đukić kaže da nije premlaćivan dok je bio u zarobljeništvu.

“Pero i Drago Đukić te Lazar Stanišić prženi su lemilicom, ali ne znam ko ih je pržio”, kazao je svjedok, istaknuvši da je vidio njihove rane nakon zlostavljanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar 2012. godine, kada će iskaz dati novi svjedoci Tužilaštva BiH.

Amer Jahić


This post is also available in: English