Članak

MKSJ/ICTY: Krstić ponovo u Scheveningenu

23. Decembra 2011.00:00
Radislav Krstić, osuđen za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici, iz zatvora u Velikoj Britaniji prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu.

This post is also available in: English

U Haškom tribunalu ne mogu dati nikakve informacije o razlogu prebacivanja, ali prema diplomatskim izvorima, Krstić je premješten zbog “sigurnosnih razloga”.

“Krstić je u zatvoru bio pod stalnim provokacijama i cijelo vrijeme je provodio u ćeliji. U bivšem zatvoru u Velikoj Britaniji bio je napadnut, pa su ga prebacili u drugi zatvor, ali i tamo je bio izložen provokacijama”, kazao je za BIRN – Justice Report izvor blizak diplomatskim krugovima.

Krstić, bivši zamjenik komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), u aprilu 2004. godine osuđen je zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Poslan je na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, ali je, prema pisanju medija, bio napadnut i zbog toga se žalio Tribunalu. Donesena je odluka da se prebaci na izdržavanje kazne u drugi zatvor.

Prema neslužbenim informacijama, Krstić je u Tribunal prebačen 15. decembra i tu će biti zadržan dok se ne donese odluka u koji će drugi zatvor biti poslan na izdržavanje kazne.

This post is also available in: English