Članak

Mikulić: Udarci u Dretelju

23. Decembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene tokom 1993. godine u logoru Dretelj (općina Čapljina), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) premlaćivali, ali da ne zna identitet osoba koje su ga tukle.

This post is also available in: English

“Mene su tukli, ali ne znam ko me tukao. Udario bi ko bi naišao, nogama na kojima su bile čizme, pendrecima, onda drvenim palicama i letvama… Pendrek je bio najlakši”, kazao je zaštićeni svjedok S1 opisujući boravak u logoru Dretelj.

Svjedok S1, nekadašnji vojnik Armije BiH (ABiH), ispričao je da je zajedno s trojicom pripadnika ABiH uhapšen 17. jula 1993. na putu za Blagaj, te da je u Dretelju bio do 21. decembra te godine.  

Istaknuo je da su mu u Dretelju slomljeni zubi i dva ili tri rebra, te da je jedno vrijeme proveo u stacionaru do raspuštanja logoraša iz Stoca i Čapljine.

“U Dretelj smo došli u suton i tu počinje pravo premlaćivanje. Tu noć smo dali prve izjave. Jedan od pripadnika HVO-a mi je dao cigaretu, drugi je naišao i rekao mi da cigaretu ugasim na sebi. Ja sam krenuo da je ugasim na lijevoj ruci, a on mi ju je ugasio na desnoj”, prisjetio se svjedok.

Prema svjedoku S1, Dražen Mikulić ga nije tukao, a on nije vidio ni da optuženi nekog drugog udara.  

Državno tužilaštvo tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u Dretelju (općina Čapljina).

U optužnici se navodi da je Mikulić, sâm ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću. Optuženi se brani sa slobode.

Svjedok S1 je u sudnici prepoznao optuženog Mikulića, rekavši da je on osoba koja se u augustu 1993. godine zarobljenicima predstavila imenom i prezimenom i kazala da će je zapamtiti.  

Svjedok je potvrdio da je u izjavi koju je dao u julu 2006. godine pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rekao da se Dražen Mikulić predstavio, te kazao da će ih klati nožem.
 
“Sjećam se da je tako bilo”, dodao je svjedok S1.

U toku ispitivanja koje je vodio predsjedavajući Sudskog vijeća, svjedok je pojasnio da je 90 posto siguran da je osoba koju je dva puta vidio u logoru – a koju pokazao u sudnici – optuženi Mikulić.  

Odbrana optuženog za ovog svjedoka nije imala pitanja.  

Nastavak suđenja zakazan je za 19. januar 2011. godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English