Članak

Memić i ostali: Bez bavljenja ratnim zločinom

23. Decembra 2011.15:16
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je protiv pripadnika Armije BiH (ABiH) u zoni odgovornosti Četvrtog korpusa potpisao preko 150 krivičnih prijava, ali nijednu za ratni zločin.

This post is also available in: English

Nusret Šahić, bivši komandant bataljona Vojne policije Četvrtog korpusa ABiH, kazao je da su pripadnici ABiH privođeni zbog narušavanja reda i discipline, dodavši da su se dešavale krađe i “šenlučenje”, dok se ratnim zločinima nisu bavili.

Svjedok je rekao da je za stradanje hrvatskog stanovništva u Trusini čuo nakon rata, odnosno 2009. godine, što je, kako je dodao, “interesantna stvar”.

“Da mi je neko rekao za Trusinu, izvijestio bih načelnika Službe vojne bezbjednosti i on bi naredio da poduzmemo istražne radnje”, kazao je Šahić.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Svjedok Šahić je rekao da njegovi policajci nisu imali ingerencije nad pripadnicima odreda “Zulfikar”, te je probleme koje su pravili rješavao s komandom odreda.

On je dodao da je odred bio manevarska jedinica pri Štabu Vrhovne komande ABiH, te da je komandant bio Zuka, a njegov zamjenik Bojadžić.

Naredno suđenje zakazano je za 6. januar 2012. godine, kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Šahića.

Amer Jahić


This post is also available in: English