Članak

Selimović i ostali: Pisar u kasarni

22. Decembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, svjedoci Odbrane kazali su da optuženi Emir Mustafić nije bio stražar u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, dodavši da je on bio “pisar”.

This post is also available in: English

Emin Đug, nekadašnji stražar u kasarni “Adil Bešić”, gdje su bili smješteni ratni zarobljenici, kazao je da je optuženi Mustafić kod upravnika kasarne bio evidentičar.  

“Nije bio čuvar u sabirnom centru, nije mogao doći do ratnih zarobljenika, nije ispitivao ratne zarobljenike”, dodao je Đug, koji je bio čuvar u kasarni od polovine oktobra do kraja decembra 1995. godine.

Prema iskazu svjedoka Đuga, u periodu u kojem je on bio čuvar u kasarni nije bilo civila.

Tužilaštvo BiH tereti, uz Mustafića, Mehuru Selimovića i Adila Ružnića za zločine počinjene u Bosanskoj krajini. Prema optužnici, Ružnić, Selimović i Mustafić su od 1994. do 1996. pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), te civila, u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali. U optužnici stoji da je Ružnić bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a Mustafić vojni policajac.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Državnog tužilaštva, Đug je ispričao da su ratni zarobljenici dobrovoljno obavljali neke radove u kasarni “Adil Bešić” ili izvan nje.

“Ja sam vodio zarobljenike na istovaranje humanitarne pomoći, oni su se dobrovoljno javljali”, rekao je Đug, koji je na ovom ročištu svjedočio u korist optuženih Mustafića i Ružnića.   

Đug je dodao da je optuženog Ružnića upoznao u kasarni kada je optuženi dolazio da uzima izjave od ratnih zarobljenika.

“Osim Ružnića, dolazili su i drugi oficiri bezbjednosti da ispituju zarobljenike i svi su se morali najaviti kod upravnika”, kazao je Đug.

Suvad Čehajić, također nekadašnji čuvar u kasarni “Adil Bešić”, rekao je da optuženi Mustafić nije bio čuvar i da on nikako nije mogao “doći do zarobljenika”.

“U sabirni centar on je došao jednom kao pisar, zapisničar”, kazao je Čehajić, koji je bio čuvar u kasarni od jula do kraja decembra 1995. godine.

Čehajić je također rekao da u kasarni “Adil Bešić” nisu bili zatvoreni civili.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar 2012. godine.   

A.S.

This post is also available in: English