Članak

Muderizović i ostali: Produžen pritvor

16. Decembra 2011.00:00
Državni sud je produžio pritvor Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, te izrekao mjere zabrane Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Prema odluci Suda BiH, pritvor Muderizoviću i Avdoviću može trajati najduže dvije godine.

Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor smatrajući da bi optuženi Muderizović i Avdović, boraveći na slobodi, mogli uticati na svjedoke, te da su to već učinili. Optužba je ove navode potkrijepila izvještajem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dok je za Vintilu zatraženo izricanje mjera zabrane napuštanja mjesta boravka, privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i sedmično javljanje u policijsku stanicu.

Odbrane Muderizovića i Avdovića su predložile da Sud BiH odbije prijedlog za produženje pritvora i da izrekne mjere zabrane za optužene, dok je Odbrana Vintile zatražila da se optuženom ne izriču mjere zabrane.

Prema optužnici, Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”, a Avdović komandir straže u ovim objektima. Vintila, koji je rođen u Rumuniji, bio je, kako se navodi, kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Optuženi su, kako stoji u optužnici, u periodu od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

“Sumnjamo u tačnost izvještaja SIPA-e i smatramo da su razlozi za produženje pritvora neosnovani. Tužilaštvo nije dokazalo da bi boravkom na slobodi optuženi mogao uticati na svjedoke, a koji su već saslušani”, objasnio je Emir Kapidžić, branilac optuženog Muderizovića.

Odbrana drugooptuženog Avdovića je kazala kako smatra da je službena zabilješka koju su sačinili pripadnici SIPA-e lažna, te da optuženi nije uticao na svjedoka.

“Svi navodi u uzvješaju SIPA-e su natačni. Ako sam kriv, neka mi se sudi, ali SIPA iznosi jednu neistinu. Nisam bio kod svjedoka, niti sam uticao na njega”, rekao je optuženi Avdović.

Optuženi Muderizović također je kazao kako nema namjeru uticati na svjedoke.

Odbrana optuženog Vintile je rekla da nije potrebno njihovom branjeniku izricati mjere zabrane, a posebno ne obavezu javljanja u policijsku stanicu, jer je optuženi i sam policajac.

Muderizović i Avdović su uhapšeni u oktobru ove godine, od kada se nalaze u pritvoru, dok se Vintila brani sa slobode.

S.U.

This post is also available in: English