Članak

Mladić: Četvrta izmijenjena optužnica

16. Decembra 2011.00:00
Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je četvrtu izmijenjenu optužnicu protiv Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u skladu sa nalogom iz ranije odluke Sudskog vijeća o prihvatanju skraćenja optužnice.

This post is also available in: English

 “Tužilaštvo je iz optužnice uklonilo one zločine za koje nije predložilo izvođenje dokaza. Ova predložena smanjenja Vijeće je odobrilo 2. decembra. Tužilaštvo je takođe uklonilo opštine za koje neće biti izvođeni dokazi”, navedeno je u podnesku Tužilaštva.

U podnesku se ističe da je Tužilaštvo izabralo zločine koji adekvatno prikazuju kriminalno ponašanje optuženog i predstavljaju osnovu da bude osuđen po svih 11 tačaka optužnice.

Haški tribunal je 2. decembra usvojio prijedlog Tužilaštva da se protiv Mladića izvođenje dokaza ograniči na 106 zločina, umjesto 196, koliko ih je u trećoj izmijenjenoj optužnici.

Ovom odlukom takođe je prihvaćen prijedlog Tužilaštva da se ograniči broj na 15 umjesto 23 opštine.

U toj odluci Tužilaštvu je dat rok od dvije sedmice da podnese izmijenjenu optužnicu i izmijenjenu listu žrtava.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

M.T.

This post is also available in: English